ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Αυγούστου 1521: Η λεηλασία της Τενοτστιτλάν από τους Ισπανούς κονκισταντόρες

Η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν, καταλαμβάνεται και πυρπολείται μετά από 80 ημέρες πολιορκίας, από τους Ισπανούς κονκισταντόρες του τυχοδιώκτη Χερνάν Κορτέζ.

Η καταστροφή της καρδιάς της ακμαίας αυτοκρατορίας των Αζτέκων αποτέλεσε την κορύφωση της πορείας του Κορτέζ. Ο ίδιος διεκδίκησε τα εδάφη της για το στέμμα της Καστίλης, μετονομάζοντάς τα σε «Νέα Ισπανία», κερδίζοντας τον τίτλο του κυβερνήτη τους και αργότερα του Μαρκησίου της Οαξάκα.

Κυνηγώντας την αναγνώριση και τα πλούτη ο Κορτέζ είχε φτάσει στην Κούβα, όπου διατέλεσε και δικαστής ενώ αργότερα επελέγη να οδηγήσει μια εξερευνητική αποστολή στην ενδοχώρα. Ξεπερνώντας τα όρια της αποστολής του ανακλήθηκε αλλά αγνόησε την εντολή προωθούμενος στα ενδότερα και εκμεταλλευόμενος τις αντιδικίες και διχόνοιες των ντόπιων με τη βοήθεια μιας ντόπιας γυναίκας, που μιλούσε ισπανικά και έδρασε ως διερμηνέας, αντιπρόσωπος αλλά και ερωμένη του Κορτέζ.

Ο Hernán Cortés σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αν και ανακλήθηκε με παπική βούλα και 1.000 ένοπλοι άνδρες στάλθηκαν για να τον αναγκάσουν να επιστρέψει ή να τον συλλάβουν, ο Κορτέζ κατόρθωσε να μεταπείσει τους διώκτες του, να εκτελέσει τον αρχηγό τους και να πείσει τους στρατιώτες να τον ακολουθήσουν προσθέτοντάς τους στους 800 περίπου δικούς του.

To 1518 o Κορτέζ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Μεξικό όπου μετά από πολλές περιπέτειες και μάχες, αντιμετωπίζοντας σε πολλές περιπτώσεις χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες Αζτέκους, θα επικρατήσει χάρη στην πειθαρχία και στα πυροβόλα όπλα των Ισπανών στρατιωτών, αλλά και συγκροτώντας συμμαχίες, εκμεταλλευόμενος τις τοπικές δοξασίες και αντιδικίες.

Ο Χερνάν Κορτέζ κατόρθωσε έτσι μέσα σε τρία μόλις χρόνια να κατακτήσει με μια μικρή ανδρών μια ολόκληρη αυτοκρατορία, κερδίζοντας για τον εαυτό του αλλά και για ολόκληρη τη σειρά των μιμητών του τον χαρακτηρισμό “ο κατακτητής” (conquistador). Ήταν ο πρώτος και ο πιο αδίστακτος και μακιαβελικός χαρακτήρας της μακράς αυτής αλυσίδας τυχοδιωκτών, που δημιούργησαν τον πλούτο και τη δύναμη του ισπανικού στέμματος, λεηλατώντας και καταστρέφοντας πολιτισμούς της Αμερικής.

Most Popular