ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιουνίου 1565: Μια κανονιά σώζει τη Μάλτα σκοτώνοντας τον Τουργκούτ Ρεΐς

Πεθαίνει ο Οθωμανός ναύαρχος Τουρκούτ Ρεΐς, γνωστός και ως Ντραγκούτ, μετά από τραυματισμό του στην πολιορκία της Μάλτας. O Τουρκούτ ή Ντραγκούτ επιθεωρούσε την πολιορκία δίνοντας συμβουλές και προσπαθώντας να διευθύνει καλύτερα τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού των χριστιανικών τειχών, όταν στις 17 Ιουνίου 1565 τραυματίστηκε σοβαρά από μια οβίδα που εξερράγη κοντά του. Το τραύμα θα τον στείλει στον τάφο έξι μέρες μετά.

Καταγόμενος από ελληνικό ψαροχώρι κοντά στην Αλικαρνασσό (περιοχή Σαράβαλος που σήμερα λέγεται Τουρκουτρεΐς), αιχμαλωτίστηκε σε παιδική ηλικία από κουρσάρους, βρέθηκε στην υπηρεσία Τούρκου αξιωματούχου, μεταστράφηκε στο Ισλάμ και εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες.

Υπηρέτησε ως κουρσάρος στην ανατολική Μεσόγειο και κατόπιν με τον Χαϊρεντίν στην δυτική. Λόγω των ικανοτήτων του ονομάστηκε πλοίαρχος του Οθωμανικού στόλου και δημιούργησε λεπτομερείς χάρτες της Μεσογείου. Πολέμησε σε πολλές περιπτώσεις με τον Ενετικό στόλο, κατέλαβε το Χάνδακα το 1538 και έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Πρέβεζας και στην πολιορκία της Τρίπολης της Λιβύης. Προήχθη σε ναύαρχο, διοικητή του στόλου της Μεσογείου, και έγινε Μπεϊλέρμπεης του Αλγερίου, Σαντζάκμπεης της Τριπόλεως, Μπεϊλέρμπεης της Μεσογείου και Πασάς της Τρίπολης.

Το 1565 θα αποβιβαστεί στην Μάλτα, στη σημερινή θέση “Dragut Point”. Η απώλεια του ήταν πλήγμα για το εκστρατευτικό σώμα των Οθωμανών. Παρά το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Μουσταφά πασά, οι οργανωτικές ικανότητες του παλιού πειρατή και ναυάρχου έλειψαν από την πολιορκία, η οποία λύθηκε μετά από πολλές αποτυχημένες επιθέσεις στα τείχη των κάστρων που προφύλασαν το νησί.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιά θα ήταν η εξέλιξη της ιστορίας, αν οι Οθωμανοί είχαν καταλάβει τη Μάλτα από τον 16ο αιώνα, όταν η ισχύς τους ήταν στην ακμή της. Στην περίπτωση αυτή, μια κανονιά έσωσε τη νότια Ευρώπη και ίσως πολλά περισσότερα εδάφη από τον εξισλαμισμό.

Most Popular