ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Αυγούστου 1571: Η παράδοση της Αμμοχώστου στους Οθωμανούς

Ο τελευταίος Ενετός κυνερνήτης της Κύπρου, Marco Antonio Bragadin, παραδίδει το φρούριο της Αμμοχώστου, μετά από 11 μήνες πολιορκίας από τους Οθωμανούς.

Το προηγούμενο έτος, τον Ιούλιο του 1570, Οθωμανικός στρατός 100.000 ανδρών, με 350-400 πλοία και μεγάλο αριθμό πυροβόλων έφτασε στην Κύπρο και αποβιβάστηκε στις αλυκές κοντά στη Λάρνακα (Σαλίνες). Η ενετική διοίκηση του νησιού, μπροστά στο μέγεθος της εισβολής, κλείστηκε στα φρούρια παραδίδοντας την ύπαιθρο στη διάθεση του οθωμανικού στρατεύματος.

Υπό τη διεύθυνση των Λαλά Μουσταφά πασά στην ξηρά και του Πιαλί πασά στη θάλασσα, οι Οθωμανοί κυριάρχησαν γρήγορα και το Μάιο του 1570 πολιόρκησαν τη Λευκωσία. Η πολιορκία θα κρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, που τα τείχη θα υποχωρήσουν από τον διαρκή βομβαρδισμό και 15 επανειλημμένες εφόδους και όλοι οι άρρενες κάτοικοι της πόλης θα σφαγιαστούν, τα σπίτια θα παραδοθούν στις φλόγες και τα γυναικόπαιδα θα συρθούν στα σκλαβοπάζαρα. Οι Οθωμανοί έσφαξαν ακόμα και τα γουρούνια θεωρώντας τα ακάθαρτα.

Τα νέα της άλωσης της Λευκωσίας θα ακυρώσουν μια αποστολή ενισχύσεων Ενετών, Παπικών και συμμάχων από τη Νεάπολη, Γένοβα και Ισπανία, που συγκεντρωνόταν στην Κρήτη. Η Κερύνεια παραδόθηκε αμαχητί, για να αποφύγει την τύχη της Λευκωσίας, ενώ η Αμμόχωστος (Famagusta) αποφάσισε παρά τις προγνώσεις να αντισταθεί.

Η πολιορκία των 8.500 Ενετών στρατιωτών με τα 90 κανόνια από 200.000 Οθωμανούς με 145 κανόνια θα κρατήσει από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Αυγούστου του επομένου έτους, χάρη κυρίως στην αδυναμία των Οθωμανών να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό, κάτι που οδήγησε στην ανάκληση του Πιαλί πασά στην Κωνσταντινούπολη. Με έναν μόνον διοικητή υπεύθυνο, οι Οθωμανοί περιέσφιξαν την πόλη, που χωρίς ενισχύσεις και εφόδια, αποφάσισε να παραδοθεί υπό όρους μετά από 11 μήνες πολιορκίας.

Η παράδοση της Αμμοχώστου ολοκληρώνει την οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου. Ο Λαλά Μουσταφά σεβάστηκε τους όρους παράδοσης αλλά μόλις έμαθε πως Οθωμανοί αιχμάλωτοι είχαν εκτελεστεί, άλλαξε γνώμη, ακρωτηρίασε τον διοικητή, Marco Antonio Bragadin και τον έγδαρε ζωντανό περιφέροντας το δέρμα του σε όλο το νησί παραγεμισμένο με άχυρο καβάλα σε ένα γάιδαρο, για να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της πόλης, πριν το στείλει στην Κωνσταντινούπολη.

Most Popular