Τον 16ο αιώνα, οι Ιάπωνες υπό τον σογκούν Τογιοτόμι Χιντεγιόσι εξωτερίκευσαν τον σχεδόν εκατονταετή ανταγωνισμό τους με την Κίνα, εισβάλοντας στην κορεατική χερσόνησο. Το 1592 εξαπέλυσαν την πρώτη εισβολή, που αφού σάρωσε τις κορεατικές δυνάμεις σκόνταψε σε έναν ορεινό και επίμονο ανταρτοπόλεμο, που τους έφερε σε δεινή θέση.
Αφού προσπάθησαν να διαπραγματευτούν και απέτυχαν, οι Ιάπωνες έκαναν νέα προσπάθεια το 1596, με πολλές χιλιάδες ακόμα άνδρες. Η επέμβασή τους έφερε την αντίδραση της Κίνας, που εισέβαλε με τη σειρά της στην Κορέα με έναν ισχυρό στρατό, εμφανιζόμενη ως αυτόκλητος σωτήρας των Κορεατών. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με τον πόλεμο να εξελίσσεται εναντίον τους, οι Ιάπωνες είχαν αποσυρθεί στα νοτιο-ανατολικά παράλια της κορεατικής χερσονήσου σε ισχυρά φρούρια αναμένοντας ενισχύσεις, πολιορκούμενοι από τους Κινέζους στρατηγούς Τσεν Λιν και Γι Σουν-Σιν. Τις αντιγνωμίες των Κινέζων για τη στρατηγική εκπόρθησης των οχυρών, έλυσε το 1598 η άφιξη ενός μεγάλου ιαπωνικού στόλου υπό τον ναύαρχο Γιοσιχίρο.
Η μάχη για το μέλλον του πολέμου θα κρινόταν στη θάλασσα, στη νότια κορεατική ακτή στο στενό Νοριάνγκ. Κινεζικές πηγές ανεβάζουν τον ιαπωνικό στόλο στα 500 πλοία έναντι 150 κινεζικών με 15.000 περίπου πολεμιστές και ναύτες ανά πλευρά. Η υπεροχή των Κινέζων σε πυροβολικό έκλινε αποφασιστικά την μάχη υπέρ τους καθώς ο επίμονος κανονιοβολισμός προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Ιάπωνες και αραίωσε τις γραμμές τους. Τότε, ο Γι διέταξε τα πλοία του να πλησιάσουν ώστε να καταλάβουν τα ιαπωνικά. Η κίνηση αυτή κόντεψε να του στοιχίσει τη νίκη, καθώς έγιναν στόχος των ιαπωνικών “τανεγκασίμα”, των αρκεβουζίων που είχαν κατασκευαστεί στην χώρα αντιγράφοντας πορτογαλικά υποδείγματα, 50 χρόνια πριν. Πολλοί ναύτες και πολεμιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ η δράση των Ιαπώνων σε σπαθομαχίες ήταν εξίσου αιματηρή.
Ο ίδιος ο στρατηγός Γι δέχτηκε ένα μοιραίο χτύπημα από σφαίρα αρκεβουζίου στη μασχάλη και απεβίωσε, με την τελευταία πνοή να δίνει την εντολή να συνεχιστεί η μάχη και να μην αποκαλυφθεί ο θάνατός του. Το σώμα του μεταφέρθηκε καλυμμένο στην καμπίνα του και ο ανηψιός του φόρεσε την πανοπλία του εκτελώντας τις εντολές του. Οι αριθμοί των Κινέζων λύγισαν τους Ιάπωνες που τελικά απεμπλάκησαν και επέστρεψαν στην Πουσάν και μετά στην Ιαπωνία. 300 πλοία τους βυθίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν σφραγίζοντας το τέλος του πολέμου.