ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Οκτωβρίου 1633: Ναυμαχία του Κόλπου του Λιαολούο, νικώντας τους “κόκκινους βαρβάρους”

Ο κινεζικός αυτοκρατορικός στόλος νικά στα ανοιχτά των ακτών της Fujian, έναντι της Ταϊβάν, τον στόλο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών.

Η τελευταία ιδρύθηκε το 1602 από την ολλανδική κυβέρνηση, που της παραχώρησε το αποκλειστικό προνόμοιο εμπορίας μπαχαρικών και μεγάλη αυτονομία δράσης. Στα 200 περίπου χρόνια ύπαρξής της, η Εταιρεία απορρόφησε σχεδόν ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους στην αγορά εργασίας της Ασίας, οργάνωσε έναν τεράστιο στόλο 4.800 πλοίων, εκατοντάδες επιχειρήσεις, εμπορικά και κατασκευαστικά δίκτυα, ενώ απέκτησε τη δυνατότητα να μαζεύει φόρους, να τυπώνει νομίσματα και να κάνει πόλεμο με τον ιδιωτικό της στρατό. Ήταν η πρώτη που εξέδωσε μετοχές και ουσιαστικά κυριάρχησε στην περιοχή Ινδίας, Ινδοκίνας και των νησιών του Νοτιο-Δυτικού Ειρηνικού.

Η Εταιρεία είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ελέγχοντας τα μεγάλης εμπορικής σημασίας στενά της Ταϊβάν. Το γεγονός την έφερε αντιμέτωπη με τον στόλο της δυναστείας των Μινγκ. Προηγούμενες συγκρούσεις είχαν λήξει με συντριπτική ήττα των παραδοσιακών κινεζικών πλοίων από τα ανώτερα ευρωπαϊκά, αλλά ο Κινέζος ναύαρχος Ζενγκ Ζιλόνγκ είχε πλέον υιοθετήσει ευρωπαϊκά σχέδια και τακτικές.

Ο Ζιλόνγκ είχε ήδη πειραματιστεί τοποθετώντας ελαφρά ευρωπαϊκά κανόνια στα παραδοσιακά κινεζικά πλοία. Στη συνέχεια προσέλαβε Ευρωπαίους μισθοφόρους, έμπειρους στη χρήση ναυτικού πυροβολικού,  και κατάφερε να ναυπηγήσει σκάφη πολλών καταστρωμάτων, με πυροβόλα να βάλλουν μέσα από θυρίδες, όπως τα ευρωπαϊκά. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα κινεζικά πλοία έφεραν έως και 36 πυροβόλα, περισσότερα δηλαδή από τα ολλανδικά.

Στον Κόλπο του Λιαολούο οι Κινέζοι αντιπαρέταξαν 300 πολεμικά έναντι 5 ευρωπαϊκών και 50 ακόμα εξοπλισμένων κινεζικών της Εταιρείας. Ο Ολλανδός κυβερνήτης Putmans παρατήρησε πως “ποτέ ξανά στην ιστορία αυτής της γης, όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί, δεν εμφανίστηκε ένας (κινεζικός) στόλος τόσο υπέροχος, μεγάλος και καλά εξοπλισμένος”.

Η νίκη του Ζιλόνγκ εναντίον των «κόκκινων βαρβάρων» χαιρετίστηκε ως ένα «θαύμα της θάλασσας» αλλά η επιτυχία του δεν είχε διάρκεια. Η Εταιρεία θα κατάφερνε σύντομα να ελέγξει πλήρως την περιοχή, παρά την προσωρινή αναχαίτιση που επέφερε η ναυμαχία.

Most Popular