ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Ιουλίου 1643: Μάχη του Roundway Down, το ιππικό δίνει τη νίκη

Στο δεύτερο έτος του επώδυνου αγγλικού εμφυλίου, οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου έχουν επαναστατήσει εναντίον του βασιλέα Καρόλου του 1ου για την υπερβολική παρεμβατικότητα του, απαιτώντας περισσότερες ελευθερίες και -κυρίως- ένα πλαίσιο συντάγματος που θα καθόριζε τα όριά του στη διακυβέρνηση.

Οι Κοινοβουλευτικοί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών αλλά παρόλο τον ενθουσιασμό και τους αριθμούς τους δεν μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στα καλύτερα γυμνασμένα και εξοπλισμένα βασιλικά στρατεύματα. Ο “δίκαιος” πόλεμος εξελισσόταν άσχημα, παρά τους ευσεβείς πόθους όσων τον εκκίνησαν.

Aφού κατόρθωσε να απωθήσει τους Κοινοβουλευτικούς, στο Lansdowne σχεδόν μία εβδομάδα πριν, ο βασιλικός στρατός, υποχώρησε προς την Οξφόρδη για να ενισχυθεί. Αν και απέδωσε καλύτερα, είχε υποστεί σημαντικές απώλειες και είχε χάσει τους καλύτερους αξιωματικούς του, σε αντίθεση με τους Κοινοβουλευτικούς που διατηρούσαν τη δύναμή τους και έλαβαν και ενισχύσεις. Η κατάσταση των βασιλικών στρατευμάτων δεν διέφυγε της προσοχής των Κοινοβουλευτικών, που τους καταδίωξαν και τους πρόλαβαν έξω από το Ντέβιτζις της νοτιοδυτικής Αγγλίας καταλαμβάνοντας το δεσπόζον ύψωμα του Roundway Down.

Οι Κοινοβουλευτικοί άνοιξαν πυρ με το πυροβολικό τους φέρνοντας τους βασιλόφρονες σε απελπιστική θέση και πλησιάζοντας για το τελειωτικό χτύπημα. Την κρίσιμη ώρα, οι ενισχύσεις των βασιλικών κατέφθασαν με μια ισχυρή δύναμη ιππικού στα νώτα των Κοινοβουλευτικών. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στο ύψωμα για να έχουν το πλεονέκτημα της θέσης αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η κρούση του ιππικού τους καθήλωσε και η έξοδος των πολιορκημένων, που βγήκαν να τους αντιμετωπίσουν τους αποτελείωσε. Πάνω από το 1/3 του στρατού των Κοινοβουλευτικών σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε, ενώ η καταστροφή επέφερε την πτώση του Μπρίστολ λίγες εβδομάδες μετά.

Η αισιοδοξία ξαναγύρισε στο βασιλικό στρατόπεδο. Με τη νίκη τους στο Roundway Down η κυριαρχία τους στη Νοτιοδυτική Αγγλία είχε εξασφαλιστεί και μαζί της η δίοδος προς την Ιρλανδία. Από όπου ο βασιλιάς μπορούσε να υπολογίζει πάντοτε στην στρατολόγηση πολλών και φθηνών στη συντήρηση εθελοντών. Ο δρόμος, ωστόσο, για την τελική νίκη δεν ήταν ακόμα εξασφαλισμένος.

Most Popular