Γνωστή κι ως μάχη του Τσαζλάου (Czaslau) στον 1ο πόλεμο της Σιλεσίας, μέρος του πολέμου της Αυστριακής Διαδοχής, η πρωσσική νίκη στο Χότουζιτς ήταν η πρώτη φορά που οι Αυστριακοί εμφανίστηκαν επιθετικοί επιδιώκοντας τη μάχη. Ο πόλεμος που έλαβε σύντομα ευρωπαϊκές διαστάσεις, έγινε με τους Πρώσους να χτυπούν πρώτοι. Η προσπάθεια του αυτοκράτορα της Αυστρίας να προωθήσει την κόρη του ως διάδοχό του αποτέλεσε αφορμή για πολλούς αντιπάλους του να διεκδικήσουν δικαιώματα στο θρόνο του δια των όπλων.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -10 Απριλίου 1741: Μάχη του Μόλβιτς, η πρώτη νίκη του Φρειδερίκου της Πρωσσίας
Η Πρωσσία με επικεφαλής τον ίδιο τον βασιλιά της, Φρειδερίκο, επιτέθηκε πρώτη. Αντλώντας στοιχεία από μια συνθήκη 200 ετών, ο Φρειδερίκος εισέβαλε στην περιοχή της Σιλεσίας διακδικώντας την ως δική του. Μέσα σε δύο μήνες, οι Πρώσσοι είχαν κυριαρχήσει στην περιοχή χωρίς αντίπαλο. Σύντομα, όμως, η αντίδραση του αυτοκρατορικού αυστριακού στρατού ήρθε. Το έτος 1741, ο πρωσσικός στρατός νίκησε μια πρώτη μεγάλη αναμέτρηση στο Μόλβιτς. Η σύγκρουση ξεκίνησε με τους Πρώσσους να κατέχουν την πόλη του Chotusitz και τα διπλανά υψώματα. Οι δύο στρατοί ήταν ισοδύναμοι αριθμητικά με 28-30 χιλιάδες έκαστος με τους Αυστριακούς να παρατάσσουν περισσότερους ιππείς και τους Πρώσσους περισσότερο πεζικό και πυροβόλα.
Στα δεξιά, μια επέλαση αυστριακού ιππικού ανακόπηκε την τελευταία στιγμή από πυκνά πυρά πυροβολικού και αντεπίθεση πρωσσικού ιππικού, που στη συνέχεια καταδίωξε τους Αυστριακούς, αποδεκατίστηκε από πυρά, καταδιώχθηκε οπότε με τη σειρά της η επέλαση ανακόπηκε ξανά.
Στα αριστερά, το έδαφος ήταν πολύ διακεκομμένο για επελάσεις ιππικού. Στο κέντρο, το αυστριακό πεζικό επιτέθηκε με ένταση και κατέλαβε όλη σχεδόν την πόλη με τους Πρώσσους να συγκρατούνται στα τελευταία σπίτια της. Οι Αυστριακοί επιτέθηκαν ξανά και ξανά πυρπολώντας την πόλη για να εκδιώξουν τους Πρώσσους και να σπάσουν έτσι την παράταξή τους αλλά το πρωσσικό πεζικό, επιδεικνύοντας ατσάλινη πειθαρχία και επιμονή, οργανώθηκε σε ομάδες διμοιριών και απέκρουσε επανειλημμένα τις επιθέσεις θέτοντας τους Αυστριακούς σε διασταυρούμενα πυρά.
Χάρη στην καρτερία των στρατιωτών του ο Φρειδερίκος οργάνωσε μια αργή αλλά συστηματική επιχείρηση εκδίωξης των Αυστριακών από την πόλη. Το απόγευμα πια, το αυστριακό ιππικό συγκρούστηκε σφοδρά με το πρωσσικό σε ένα άνοιγμα στα αριστερά, καταδιώκοντάς το.
Με κίνδυνο να χάσει το ιππικό του, ο Φρειδερίκος έτρεψε την κρίση σε ευκαιρία: η επέλαση του αυστριακού ιππικού αποκάλυψε το πλευρό του στρατού τους και βασιζόμενος στους πιστούς του στρατιώτες εξαπέλυσε μια συνδυασμένη επίθεση πεζικού και πυροβολικού στο εκτεθειμένο πλευρό. Κάπου 23 πρωσσικά τάγματα προέλασαν εξαπολύοντας μια κόλαση πυρός. Το αυστριακό κέντρο κατέρρευσε παρασύροντας σύντομα και το δεξιό. Οι Αυστριακοί θα υποχωρήσουν εγκαταλείποντας το πυροβολικό τους.
Οι μεγάλες απώλειες και των δύο πλευρών (περί το 25% της δύναμης τους) θα κάνουν τους Αυστριακούς προσεκτικούς και τον Φρειδερίκο βιαστικό. Διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στο Μπρεσλάου (σημ. Βρόκλαβ) που οδήγησαν σε συνθήκη ειρήνευσης, την οποιά ο Φρειδερίκος υπέγραψε αμέσως έχοντας εξασφαλίσει την περιοχή της Σιλεσίας.