ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουνίου 1788: «Ημέρα των κεραμιδιών» τα ξεκινήματα της Γαλλικής Επανάστασης

La Journée des Tuiles: Έτσι ονομάστηκε το ιστορικό συμβάν όπου κάτοικοι της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, διαδηλώνοντας για την κρατική διαφθορά και την τιμή του ψωμιού, απωθούνται  από τον βασιλικό στρατό.

Το καζάνι έβραζε ήδη από καιρό στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα, λόγω των οικονομικών αδιεξόδων, που είχαν φέρει κυβέρνηση και κοινωνία σε πορεία σύγκρουσης. Η Γαλλία είχε ένα τεράστιο και αδιαχείριστο χρέος, που η βαριά φορολογία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Η ανώτερη τάξη κρατούσε όλα τα προνόμια αρνούμενη σε παραχωρήσεις προς την μεσαία, ενώ η κατώτερη απλώς επιβίωνε σε άθλιες συνθήκες.

Στην πόλη της Γκρενόμπλ, η πράξη του κυβερνήτη, αρχιεπισκόπου Ετιέν-Σαρλ ντε Μπριέν, να διαλύσει το τοπικό Κοινοβούλιο για να επιβάλλει για έναν ακόμα επαχθή φόρο, πυροδότησε ακραίες κοινωνικές αναταραχές. Ο λαός βγήκε στους δρόμους και ο ντε Μπριέν κινητοποίησε τον στρατό για να τους εκκαθαρίσει.

Οι διαδηλωτές ανέβηκαν στις σκεπές και άρχισαν να ξηλώνουν και να πετούν κεραμίδια στους στρατιώτες αναγκάζοντάς τον επικεφαλής να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις. Η “ημέρα των κεραμιδιών”, όπως ονομάστηκε, ήταν ένα τα προανακρούσματα της Γαλλικής επανάστασης που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος.

Most Popular