ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Αυγούστου 1798: Ναυμαχία του Αμπουκίρ, το τέλος του “ανατολικού ονείρου” του Ναπολέοντα

Γνωστή και ως ναυμαχία του Νείλου στις βρετανικές πηγές, η σύγκρουση έδωσε τέρμα στις φιλοδοξίες του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.

Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο ξεκίνησε ως προσωπικό στοίχημα που θα απομάκρυνε τον ίδιο από το τοξικό κλίμα του Παρισιού, τις πολιτικές ίντριγκες και θα του έδινε φήμη και δόξα κάνοντας αυτό που γνώριζε καλύτερα: τον πόλεμο. Επικεφαλής ενός εκστρατευτικού σώματος, απέπλευσε από την Τουλώνα με 400 μεταγωγικά πλοία, 40.000 άνδρες και τη συνοδεία 27 πλοίων της γραμμής και φρεγατών, διέφυγε της προσοχής του βρετανικού στόλου της Μεσογείου, κατέλαβε τη Μάλτα και τα Επτάνησα και αποβιβάστηκε στην Αίγυπτο το 1798.

Αφού απέτυχε να αναχαιτίσει την πορεία του εκστρατευτικού σώματος του Ναπολέοντα προς την Αίγυπτο, ο βρετανικός στόλος υπό τις διαταγές του ναυάρχου λόρδου Νέλσωνα θα βρει τελικά τον γαλλικό αγκυροβολημένο σε αμυντική διάταξη στον κόλπο του Αμπουκίρ, στις εκβολές του Νείλου. Χωρίς να χάσει καιρό, ο Νέλσωνας διέταξε επίθεση.

Ο βρετανικός στόλος θα χωριστεί σε δύο τμήματα και γρήγορα θα θέσει τα γαλλικά πλοία υπό δύο πυρά. Μετά από τρείς ώρες εξοντωτικού βομβαρδισμού, ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται ή αιχμαλωτίζεται σχεδόν πλήρως (Από τα 13 πλοία της γραμμής, δύο καταστράφηκαν και 9 αιχμαλωτίστηκαν καθώς και δύο από τις τέσσερις φρεγάτες) και μαζί του και τα σχέδια του Ναπολέοντα για επιτυχία της εκστρατείας. Χωρίς τον στόλο του για να διατηρήσει γραμμή επικοινωνίας και ανεφοδιασμού, ο στρατός δεν θα έχει ελπίδες να διατηρήσει την παρουσία του στην Αίγυπτο για πολύ. Σύντομα, οι τροπικές ασθένειες και η φθορά θα απομειώσουν τη δύναμη των ανίκητων ως τότε στην κατά παράταξη μάχη γαλλικών στρατευμάτων.

Το επόμενο έτος, ο Ναπολέων θα εγκαταλείψει την Αίγυπτο και τη Συρία αφήνοντας πίσω τους άνδρες του υπό τη διοίκηση των υφισταμένων του, που παρά το γεγονός ότι θα σημειώσουν ακόμα επιτυχίες εναντίον των Οθωμανών και των Μαμελούκων, θα δουν τη δύναμή τους να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο. Μέχρι την οριστική και αναπόφευκτη συνθηκολόγηση, που όμως δεν χρεώθηκε στον ίδιο τον Βοναπάρτη.

Most Popular