ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου 1812: Η άλωση της Ciudad Rodrigo φέρνει τον Γουέλινγκτον στην Ισπανία

Μετά από πολυήμερη πολιορκία οι βρετανικές δυνάμεις του στρατηγού Άρθουρ Γουέσλεϋ, δούκα του Γουέλιγκτον, εφορμούν και καταλαμβάνουν τα τείχη της ισπανικής οχυρής πόλης Ciudad Rodrigo, στα σύνορα με την Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.

Η βρετανική εκστρατεία στην Ιβηρική χερσόνησο ξεκινούσε με τις χειρότερες μάλλον προοπτικές, αφού οι Γάλλοι είχαν οχυρώσει μια σειρά παλιών μεσαιωνικών πόλεων. Οι πολιορκίες φαίνονταν κατάλοιπο του παρελθόντος για την τεχνολογία των όπλων του 19ου αιώνα, αλλά η Ισπανία δεν είχε προλάβει τις εξελίξεις του καιρού της. Βαθιά συντηρητική, με ξεπερασμένο σύστημα εξουσίας με την αριστοκρατία και τον κλήρο να συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της εξουσίας και του πλούτου, είχε διαιρεθεί μεταξύ των παραδοσιακών μοναρχικών εθνικιστών και των “αφρανσεσάδος”: των οπαδών του Διαφωτισμού και των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης, που χαιρέτισαν τους Γάλλους ως ελευθερωτές.

Η έφοδος της 7ης Ελαφράς Μεραρχίας στην Κιουδάδ Ροντρίγκο.

Το χειρότερο ήταν πως το ορεινό έδαφος της χώρας, επέβαλε την κίνηση σε στενούς οδούς, προκαλούσε καθυστέρηση του ανεφοδιασμού ενώ εξανάγκαζε τους αντιπάλους να δώσουν μάχες σε ορεινά περάσματα και οχυρές πόλεις, όπου ο αμυνόμενος είχε σαφές πλεονέκτημα.

Η άλωση της Ciudad Rodrigo ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και αιματηρή για τους Βρετανούς. Μετά από εξοντωτικό βομβαρδισμό δύο ρήγματα δημιουργήθηκαν στα τείχη της. Η 3η Μεραρχία του στρατηγού Πίκτον θα επιτίθετο στο μεγάλο και η 7η Ελαφρά στο μικρότερο. Συνολικά, πάνω από 10.000 άνδρες δεσμεύτηκαν για την επίθεση. Η έφοδος στο μεγάλο ρήγμα αποδείχθηκε καταστροφή, με τους Γάλλους να υποδέχονται τους επιδρομείς με θεριστικά πυρά μουσκέτων και “νάρκες” που τους αποδεκάτισαν. Αντίθετα, η Ελαφρά Μεραρχία είχε μεγαλύτερη τύχη, περνώντας το ρήγμα και υπερφαλαγγίζοντας τους υπερασπιστές οδηγώντας στην κατάρρευση της άμυνας.

Συνολικά, η επίθεση είχε ένα εφιαλτικό κόστος για τους Βρετανούς: 1.700 νεκρούς και τραυματίες, σχεδόν το 16% της δύναμης τους. Το αποτέλεσμα ήταν η οργή τους, που προκάλεσε ένα όργιο λαφυραγώγησης, κακοποιήσεων και σφαγής στους δρόμους της πόλης πριν οι στρατηγοί επιβάλουν την πειθαρχία. Η Ciudad Rodrigo έφραζε το σύνορο Πορτογαλίας και Ισπανίας. Θα ακολουθούσε η –όχι και τόσο εύκολη- προέλαση στην ιβηρική χερσόνησο.

Most Popular