ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Αυγούστου 1814: Μάχη του Μπλάντενσμπουργκ, οι Βρετανοί καίνε την Ουάσινγκτον

Κατά τη διάρκεια του Αμερικανοβρετανικού πολέμου του 1812, βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και την πυρπολούν.

Η εκστρατεία κατά της Ουάσινγκτον ήταν πρωτοβουλία του βρετανικού ναυτικού και συγκεκριμένα του Αντιναυάρχου Κόκμπερν, δευτέρου τη τάξει στην ιεραρχία μετά τον Ναύαρχο Κόχραν. Ο Κόκμπερν διοικούσε έναν στόλο 4 πλοίων της γραμμής (βαρέα πολεμικά), 20 μικρότερων κάθε τύπου και 20 μεταγωγικών που μετέφεραν 4.000 πεζούς στρατιώτες και πεζοναύτες του Αντιστρατήγου Ρόμπερτ Ρος.

Ο Ρος ήταν διαστακτικός σε μια επιδρομή κατά οχυρής τοποθεσίας, όπως ανέμενε να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους. Οι άνδρες του, βετεράνοι των εκστρατειών κατά του Ναπολέοντα, ήταν περιορισμένοι στα πλοία πάνω από 3 μήνες. Το πυροβολικό του περιοριζόταν σε 3 πυροβόλα μόλις και 60 εκτοξευτές των αναξιόπιστων και αναιμικών ρουκετών Congreve, ενώ δεν είχε καθόλου ιππικό.

Από την άλλη, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Ενώ θεωρητικά ο αμερικανός Ταξίαρχος Γουίντερ μπορούσε να υπολογίζει σε 15.000 εθνοφρουρούς και τακτικούς, είχε στη διάθεσή του μόνον 120 δραγώνους ιππείς, 300 τακτικούς πεζούς και 1.500 εθνοφρουρούς χωρίς ρουχισμό και με ελλιπή οπλισμό. Το πυροβολικό του ήταν ισχυρό αλλά χωρίς επαρκή εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, μετά από δύο παραπλανητικές ενέργειες του βρετανικού ναυτικού, που θα καταλήξουν σε μια επιδρομή μέσω του ποταμού Ποτόμακ κατά της πόλης της Αλεξάντρια, οι δυνάμεις τριών βρετανικών ταγμάτων τακτικού πεζικού, ενός τάγματος βασιλικών πεζοναυτών, πυροβολικού, ναυτών και μαύρων απελεύθερων ως βοηθητικών, αποβιβάστηκαν και κατευθύνθηκαν προς την Ουάσινγκτον.

Μόλις στις 20 Αυγούστου 1814 διέταξε ο Ταξίαρχος Γουίντερ την οργάνωση του εδάφους και έτρεξε να συμπληρώσει τις δυνάμεις του κατορθώνοντας να συγκεντρώσει 8.000 άνδρες (μόλις οι 1.000 τακτικοί). Στη μάχη που ακολούθησε στο Μπλάντενσμπουργκ, 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, η βρετανική πειθαρχία και αποφασιστικότητα αλλά κυρίως η έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών στο αμερικανικό στρατόπεδο, προκάλεσαν την διάλυση της αμερικανικής άμυνας και την άτακτη υποχώρηση.

Έτσι οι Βρετανοί εισήλθαν στην Ουάσινγκτον και πυρπόλησαν τα δημόσια κτίρια περιλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου, που μετά τον πόλεμο θα πρέπει να βαφτεί λευκό για να καλύψει τα απομεινάρια της φωτιάς (παίρνοντας έτσι τον τίτλο “Λευκός Οίκος”). Μια καταιγίδα που ξέσπασε την επομένη θα σβήσει τη φωτιά πριν επεκταθεί, σώζοντας την πόλη. Οι Αμερικανοί ονομάζουν την 24 Αυγούστου ως τη “η μεγαλύτερη ντροπή που έπληξε τα αμερικανικά όπλα”.

Most Popular