Παραδίνεται στους Έλληνες επαναστάτες, μετά από μήνες πολιορκίας, το φρούριο της Μονεμβασιάς. Η πολιορκία της δεσπόζουσας καστροπολιτείας είχε ξεκινήσει από την έναρξη σχεδόν της ελληνικής επανάστασης, με τους Τσάκωνες και τους Μανιάτες να αποκλείουν τα περάσματα και να προσπαθούν να προκαλέσουν κρίση εφοδίων στην πόλη.
Από τον Απρίλιο κατέφθασαν δέκα σπετσιώτικα πλοία που απέκλεισαν το φρούριο και από θαλάσσης ενώ τον επόμενο μήνα η πολιορκία στένεψε ακόμα περισσότερο με την άφιξη πλοίων από την Ύδρα και περισσότερες δυνάμεις Μανιατών. Η έλλειψη εφοδίων ανάγκασε τους Τούρκους να αποτολμήσουν μια έξοδο στα μέσα Ιουνίου 1821, που όμως αποκρούστηκε από τους πολιορκητές.
Μετά από αυτά, και την εμφάνιση ταραχών στο κάστρο λόγω του λιμού, οι Τούρκοι έστειλαν αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτούν τους όρους παράδοσης. Τους απεσταλμένους δέχτηκε ο Φιλικός Αλέξανδρος Καντακουζηνός, από το επιτελείο του Δημητρίου Υψηλάντη. Προκειμένου να πιέσει τους κωλυσιεργούντες Τούρκους, ο Καντακουζηνός διέταξε την κατάληψη της γέφυρας της εισόδου του κάστρου, που επιτεύχθηκε με καταδρομική νυχτερινή ενέργεια Τσακωνο-Μανιατών τη νύχτα της 23ης ή 24ης Ιουλίου (με το Νέο Ημερολόγιο). Έτσι οι Τούρκοι παραδόθηκαν με αντάλλαγμα την ασφαλή αποχώρησή τους μαζί με τα τιμαλφή τους.