ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Αυγούστου/7 Σεπτεμβρίου 1821: Μάχη στα Βασιλικά Φθιώτιδας

Τμήματα οπλαρχηγών με συνολικά 2.000 Έλληνες, συγκρούονται με τουρκικό στράτευμα 8.000 και πλέον ανδρών στην περιοχή Βασιλικά Φθιώτιδας.

Ο οπλαρχηγός Ιωάννης Δυοβουνιώτης

Μετά την κατάληψη της Λάρισας, οι Τούρκοι προχώρησαν νότια προς τη Λαμία για να καταπνίξουν την επανάσταση και στη νότια Ελλάδα. Τρία αποσπάσματα, των οπλαρχηγών Δυοβουνιώτη, Κοντοστόπουλου, Καλύβα και Κοκοβιτσιάνου συμφώνησαν να ανακόψουν την πορεία του τουρκικού στρατεύματος στην κοιλάδα των Βασιλικών. Το απόσπασμα Κοκοβιτσιάνου κρύφτηκε σε παρακείμενο δάσος στην είσοδο της κοιλάδας, το σώμα των Καλύβα και Κοντοστόπουλου έλαβε θέσεις στο μέσο της, ενώ του Δυοβουνιώτη στη έξοδό της.

Οι Έλληνες απέκρουσαν με επιτυχία σώμα ιππικού που ενεργούσε αναγνώριση, θέτοντάς το σε διασταυρωμένα πυρά. Την επόμενη μέρα, κατέφθασε και το κύριο σώμα που επιτέθηκε κατά του αποσπάσματος Κοντοστόπουλου και Καλύβα. Η επίθεση των άλλων δύο σωμάτων στα νώτα και στα πλάγια της τουρκικής παράταξης, έκανε τους Τούρκους να αποδιοργανωθούν και να υποχωρήσουν με αταξία και πολλούς νεκρούς. Η νίκη στα Βασιλικά, όχι μόνο απέτρεψε την εισβολή στην νότια Ελλάδα αλλά και απέδωσε μεγάλες ποσότητες πολεμικών λαφύρων στους επαναστάτες.

Most Popular