ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6/18 Ιουλίου 1827: Η Ιουλιανή Συνθήκη και το “δώρο” της ανεξαρτησίας στην Ελλάδα

Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ των εκπροσώπων Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας η Συνθήκη για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος (η λεγόμενη “Ιουλιανή”).

Η Συνθήκη ανέφερε για πρώτη φορά την «ανεξαρτησία» της Ελλάδας αντί για αυτονομία μαζί με υποτέλεια στον Σουλτάνο. Το κείμενο καλούσε τους εμπολέμους, Έλληνες και Τούρκους, να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τεθεί τέρμα στην ανθρωπιστική καταστροφή.

Η δημιουργία της συνθήκης προήλθε από την ανάγκη κατευνασμού της Ρωσίας μαζί με την αποτροπή της ολικής κατάρρευσης της Οθωμανικής κυριαρχίας που θα έφερνε μια επεκτατική Ρωσία στη Μεσόγειο. Οπότε οι Βρετανοί και οι Γάλλοι προσέφεραν το “δώρο” ενός ανεξάρτητου κράτους στους Έλληνες, με άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, απόσυρση των Τουρκο-Αιγυπτιακών στρατών και στόλων και έναρξη συνομιλιών για την νέα ημέρα. Η απόρριψη των όρων από την τουρκοαιγυπτιακή πλευρά, θα οδηγήσει στη ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο, δίνοντας στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης μια νέα δυναμική.

Most Popular