Ξεσπά, ως αποτέλεσμα της άρνησης του βασιλέως της Σαξωνίας να δεχθεί το νέο σύνταγμα του Κοινοβουλίου, επανάσταση στην πόλη της Δρέσδης. Είναι η τελευταία μιας σειράς πολιτικών και κοινωνικών επαναστάσεων, που ξεκίνησαν στο Βερολίνο το προηγούμενο έτος με αίτημα την περιστολή των εξουσιών των Γερμανών ηγεμόνων και τη μεταφορά μέρους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στο λαό με την υιοθέτηση συντάγματος. Ενώ, όμως, ο βασιλιάς της Πρωσσίας και άλλοι ηγεμόνες αποδέχθηκαν υπό την πίεση των καταστάσεων τη νέα ρύθμιση, στην Σαξωνία ο Φρειδερίκος-Αύγουστος ηρνείτο πεισματικά.
Η επανάσταση της Δρέσδης είχε όλα τα χαρακτηριστικά των πολιτικοκοινωνικών κινημάτων του καιρού της. Μεγάλος ενθουσιασμός, φλογερά συνθήματα, οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία και έλλειψη ψυχραιμίας. Ο βασιλιάς θα μετακινήσει μεγάλες μονάδες στρατού, που θα καταστείλουν γρήγορα την επανάσταση με αιματηρό τρόπο.
Αν και αποτυχία σε πρακτικό επίπεδο, αφού σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι λίγοι, άπειροι, ανοργάνωτοι και ουσιαστικά άοπλοι επαναστάτες διαλύθηκαν με όσους απέμειναν να συλλαμβάνονται ή να διαφεύγουν στην Ελβετία και στο Λονδίνο, η επανάσταση άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη: την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των διαδηλωτών κατά της αυταρχικής ηγεσίας.
Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, τα ονόματα των οποίων αναγνωρίζουμε ως σήμερα, βρίσκονταν στα οδοφράγματα της Δρέσδης. Μεταξύ τους, ο μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ συνδέθηκε με αριστερούς ιδεολόγους και επαναστάτες, συνέγραψε πύρινα άρθρα κατά την σύντομη επανάσταση στη λαϊκή εφημερίδα ‘Volksblätter‘ ενώ κατασκεύαζε αυτοσχέδιες βόμβες στη μάχη των οδοφραγμάτων.
Ο Ρώσος επαναστάτης και αναρχικός Μικάελ Μπακούνιν ήταν μεταξύ των πιο μαχητικών μελών, συνελήφθη και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο, πέρασε πάνω από 9 χρόνια σε γερμανικές, αυστριακές και ρωσικές φυλακές, πριν εξοριστεί στη Σιβηρία.
Ο ζωγράφος και χαράκτης Βίλεμ Χάινε κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ, όπου η μοίρα τον έφερε να συνοδεύει τον πλοίαρχο Μάθιου Πέρυ στην εκστρατεία του, που άνοιξε τα λιμάνια της απομονωμένης Ιαπωνίας στη Δύση. Οι πίνακες του Χάινε ήταν οι πρώτες εικόνες της Ιαπωνίας που θα έβλεπαν οι Δυτικοί εδώ και αιώνες.
Ο αρχιτέκτονας Γκότφριντ Ζέμπερ σχεδίασε την όπερα της Δρέσδης, που καταστράφηκε από τους κανονιοβολισμούς. Διέφυγε σε άλλες γερμανικές πόλεις και στο Παρίσι πριν καταλήξει στο Λονδίνο, όπου επηρεασμένος συνέγραψε σειρά βιβλίων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του 2ου μισού του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Ο μηχανικός και φυσικός Γκούσταβ Τσώϋνερ συνελήφθη από τις αρχές αλλά του δόθηκε χάρη. Του απαγορεύτηκε να διδάξει σε πανεπιστήμια της Σαξωνίας και κατέφυγε στην Ζυρίχη, όπου ίδρυσε περιοδικό για τη μηχανική και έγραψε συγγράματα που θεωρούνται βασικά για τη θερμοδυναμική.