ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Αυγούστου 1849: Πρώτη επίθεση από τον ουρανό!

Λαμβάνει χώρα η πρώτη εναέρια επιδρομή στην ιστορία, όταν η Αυστρία εξαπολύει σμήνη μικρών μη επανδρωμένων αεροστάτων κατά της πολιορκούμενης Βενετίας.

Η Βενετία ήταν μια ακμαία, αυτόνομη Δημοκρατία μέχρι το 1797, που ο Ναπολέων την κατέλαβε και την κατέλυσε. Μετά τον πόλεμο ενσωματώθηκε στην Αυστρία. Όταν το 1848, έτος μεγάλων επαναστάσεων και ανατροπών στην Ευρώπη, αποτίναξε τον αυστριακό ζυγό, ο αυστριακός στρατός του στρατάρχη Ραντέτσκυ πολιόρκησε την πόλη.

Το ισχυρό παράκτιο πυροβολικό της και οι βαλτώδεις λίμνες που την περιέβαλαν όμως, απέτρεπαν τα αυστριακά στρατεύματα από το να προσεγγίσουν αρκετά. Ένας νεαρός ανθυπολοχαγός του πυροβολικού, ο Franz von Uchatius, είχε την ιδέα να εξαπολυθούν εναντίον της μπαλόνια γεμάτα με ζεστό αέρα και με εμπρηστικούς μηχανισμούς με 10-13 κιλά πυρίτιδας. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια τον Ιούλιο, που ο άνεμος γύρισε εναντίον τους, τα αυστριακά αερόστατα πέταξαν τον Αύγουστο στα 1.500 μέτρα πάνω από την πόλη.

Τα περισσότερα ανατινάχθηκαν στον αέρα και έπεσαν στο νερό, ενώ ελάχιστες ζημιές προκλήθηκαν στη Βενετία, που παραδόθηκε λίγες μέρες μετά από την πείνα και τις στερήσεις. Η εφεύρεση, ωστόσο, του von Uchatius καταγράφεται ως η πρώτη επίσημη ενάερια επιδρομή.

Ο ίδιος εργάστηκε και σε άλλες ιδέες, όπως την ανακάλυψη κραμάτων μετάλλου μεγάλης αντοχής και τη δημιουργία άκαπνης πυρίτιδος και μετά το τέλος του πολέμου ολοκλήρωσε το κινητοσκόπιο, μια συσκευή προβολής κινουμένων εικόνων. Σε αυτό είχε εργαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου για να πραγματοποιεί εκπαιδευτικές διαλέξεις στη βαλλιστική για νέους αξιωματικούς.

Most Popular