22 Αυγούστου 1849: Η πρώτη “αεροπορική προσβολή” της ιστορίας

Στις 22 Αυγούστου 1849, η Αυστρία εκτέλεσε τη πρώτη στα χρονικά “αεροπορική προσβολή” εναντίον της Βενετίας.
Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε ανεξάρτητη για πάνω από 1.000 χρόνια, πριν κατακτηθεί από τον Ναπολέοντα το 1797 που στη συνέχεια τη παραχώρησε στην Αυστρία. Το 1848 ήταν έτος επαναστάσεων που ξέσπασαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η Βενετία επιχείρησε να ανεξαρτητοποιηθεί εκ νέου.
Οι Αυστριακοί με επικεφαλής τον Στρατάρχη von Radetsky, απέκλεισαν τη Βενετία από ξηρά και θάλασσα προκαλώντας πείνα και ασθένειες. Το πυροβολικό του όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει σε ιδανική απόσταση για να εκτελέσει ικανοποιητικές βολές, εξαιτίας της ρηχής θάλασσας και του αξιόλογου πυροβολικού των Βενετών.
Ένας νεαρός υπολοχαγός του Αυστριακού Στρατού ονόματι Franz von Uchatius, συνέλαβε την ιδέα να τοποθετηθούν εκρηκτικά σε αερόστατα και να οδηγηθούν πάνω από τη πολιορκημένη πόλη. Τα αερόστατα εκείνη την εποχή δεν συνήθιζαν να είναι επανδρωμένα, ειδικά για τέτοιες ριψοκίνδυνες αποστολές και η πρώτη προσπάθεια στις 12 Ιουλίου 1849, απέτυχε διότι ο άνεμος ήταν αντίθετος.

Η δεύτερη προσπάθεια έλαβε χώρα στις 22 Αυγούστου 1849 και επιστρατεύτηκαν 200 αερόστατα διαμέτρου 5,7 μέτρων, που χρησιμοποιούσαν κάρβουνο και βαμβάκι βουτηγμένο σε λίπος για να παράγουν θερμό αέρα. Κάθε ένα, ήταν φορτωμένο με 15 κιλά εκρηκτικής ύλης και φιτίλια διάρκειας μισής ώρας. Τα αερόστατα αφέθηκαν από θαλάσσια πλατφόρμα και ορισμένα εξ αυτών εξερράγησαν στη Βενετία, προκαλώντας μόνο μικρές ζημίες.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι ιστορικές αναφορές από εκείνη την εποχή, διαφοροποιούνται αρκετά τόσο αναφορικά με τον αριθμό των αερόστατων που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και για τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Είτε επειδή “τρόμαξαν” από τις εναέριες βόμβες, ή το πιθανότερο επειδή τους κατέβαλε η πείνα και οι κακουχίες, οι Βενετοί θα παραδοθούν 2 ημέρες αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο περιστατικό, αποτελεί τον πρώτο στα χρονικά “αεροπορικό” βομβαρδισμό.
Πρώτη δημοσίευση 23/8/2018

Most Popular