ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 30 Νοεμβρίου 1853: Nαυμαχία της Σινώπης, οι Ρώσοι καταστρέφουν τον τουρκικό στόλο

Μοίρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βομβαρδίζει και καταστρέφει στολίσκο του Οθωμανικού ναυτικού που βρισκόταν αγκυροβολημένος στο λιμάνι της Σινώπης, ανοίγοντας την αυλαία του νέου Ρωσο-Τουρκικού πολέμου που θα εξελιχθεί στον πόλεμο της Κριμαίας.

Η επίθεση έγινε στις 30 Νοεμβρίου (18 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ακολουθούσαν οι Ρώσοι), πριν ο εχθρικός στόλος αποπλεύσει και κινηθεί στα ανοιχτά, κάτι εμπνευσμένο από τα διδάγματα του βρετανού Ναυάρχου Ορατίου Νέλσωνα.

Στον ναυτικό βομβαρδισμό οι Ρώσοι υπερίσχυσαν χάρη στα εκρηκτικά βλήματα των πυροβόλων Paixhans που διέθεταν. Η εμβέλεια, η διατρητική ικανότητα και το γεγονός ότι τα βλήματα περιείχαν εκρηκτική γόμωση και προκαλούσαν μεγάλη καταστροφή και πυρκαγιές μετά τη διάτρηση, έδωσαν το αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα. Τα Paixhans ήταν μια καινοτομία που μόνο τα ναυτικά της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αμερικής έφεραν εκείνη την εποχή.

Με τίμημα 270 νεκρούς και τραυματίες, οι Ρώσοι κατέστρεψαν 11 από τα 12 πλοία της οθωμανικής Mοίρας, βυθίζοντας και κατακαίοντας και ό,τι άλλο σκάφος βρισκόταν στο λιμάνι  καθώς και τις εγκαταστάσεις και τις παράκτιες πυροβολαρχίες, σκοτώνοντας 3.000 Τούρκους. Μόνο το οπλισμένο ατμόπλοιο ‘Taif’ διέφυγε και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη το νέο της καταστροφής.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής επιτυχίας έφερε την Οθωμανική αυτοκρατορία στο χείλος της κατάρρευσης και έκανε τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία να παρέμβουν δυναμικά για να αποτρέψουν την έξοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος ξεκινούσε.

Ο Ρώσος ναύαρχος Παβέλ Ναχίμωφ, αρχιτέκτονας της ναυμαχίας της Σινώπης και από τους βασικούς παράγοντες οχύρωσης και άμυνας της Σεβαστούπολης λίγα χρόνια μετά στην Κριμαία. Σκοτώθηκε πολεμώντας στην ομώνυμη πολιορκία.

Most Popular