Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής εισβολής στο Μεξικό, στην προσπάθεια του Ναπολέοντα του 3ου (γνωστού ως ο «βασιλεύς-πρόεδρος»), να εγκαταστήσει τον Αυστριακό πρίγκηπα Μαξιμιλιανό στο θρόνο της λατινοαμερικανικής χώρας, τμήμα της Λεγεώνας των Ξένων κυκλώνεται και διαλύεται μετά από επική αντίσταση.
Συγκεκριμένα ο 3ος λόχος του 1ου τάγματος κινούμενος αυτόνομα για να ενισχύσει διλοχία της Λεγεώνας, έφτασε τα χαράματα μετά από νυχτερινή πορεία έξι ωρών στο πανδοχείο La Trinidad Hacienda στην πόλη Καμαρόν. Η δύναμη του λόχου ήταν 62 λεγεωνάριοι και 3 αξιωματικοί: ο μονόχειρας λοχαγός Ζαν Ντανζού, που ήταν και υπασπιστής του τάγματος και οι ανθυπολοχαγοί Κλεμάν Μωντέ και Ναπολεόν Βιλάν. Εκεί, έπεσαν σε ενέδρα 3.000 Μεξικανών Εθνοφρουρών και ελαφρών ιππέων.
Παρά τη συντριπτική αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων τους, οι Λεγεωνάριοι αρνήθηκαν να παραδοθούν και έδωσαν έναν εξάωρο αγώνα μέχρις εξαντλήσεως των πυρομαχικών τους. Ο λοχαγός Ντανζού διηύθυνε τη μάχη μέχρι το απόγευμα, όταν μια σφαίρα τον βρήκε στο στήθος και πέθανε σχεδόν αμέσως. Οι υπόλοιποι Λεγεωνάριοι συνέχισαν να πολεμούν μέχρι που απέμειναν μόλις πέντε.
Διαισθανόμενοι ακόμα το χρέος προς τον νεκρό διοικητή τους, έκαναν ηρωϊκή έξοδο με τις ξιφολόγχες στο πλήθος των Μεξικανών. Δύο από αυτούς σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις κυκλώθηκαν και τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Οι νηστικοί και αποκαμωμένοι Λεγεωνάριοι απάντησαν πως θα παραδίδονταν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα κρατούσαν τα όπλα τους και θα λάμβαναν ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες συντρόφους τους εντός του πανδοχείου. Ο Μεξικανός διοικητής συμφώνησε λέγοντας πως “τίποτα δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε σε άνδρες σαν εσάς” ενώ οργάνωσε και ένα τιμητικό άγημα καθώς η σωρός του νεκρού λοχαγού Ντανζού απομακρυνόταν για ταφή.
Η θυσία των λεγεωναρίων στο Καμαρόν (Camarón), κοντά στο Πάλο Βέρντε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους αυτοθυσίας στην ιστορία της Γαλλικής Λεγεώνας. Το ξύλινο χέρι του φονευθέντος λοχαγού Ντανζού φυλάσσεται μέχρι σήμερα ως ένα από σημαντικότερα κειμήλια της Λεγεώνας των Ξένων και ενθύμιο του μαχητικού πνεύματος που την χαρακτηρίζει.
![](https://military-history.gr/wp-content/uploads/2022/04/Camaron-jean-danjou-300x200.webp)