ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιουλίου 1882: ο βρετανικός βομβαρδισμός της Αλεξάνδρειας, η απαρχή της Βρετανικής Αιγύπτου

Σε μια επίδειξη ισχύος, ενισχυμένη μοίρα του Βρετανικού Στόλου της Μεσογείου βομβαρδίζει ένα σύστημα παρακτίων οχυρών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η περίοδος του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα ήταν μεταβατική τόσο για τις ισορροπίες στην Αφρικανική ήπειρο όσο και για τον ίδιο τον βρετανικό στόλο -παραδοσιακό κλάδο προβολής ισχύος της Μεγάλης Βρετανίας. Με αποικίες σε όλον τον κόσμο, ο στόλος ήταν απαραίτητος, όσο και η ύπαρξη φιλικών λιμένων και ανοιχτών οδών επικοινωνίας για τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Στην Αφρική, μια ήπειρο χωρισμένη μεταξύ των αποικιακών δυνάμεων, οι Βρετανοί κυριαρχούσαν στο Βορρά και στο Νότο, και οι Γάλλοι στη Δύση και στο κέντρο. Η Διώρυγα του Σουέζ, που μόλις είχε κατασκευαστεί από τους Γάλλους, αναγνωρίστηκε ως ζωτικής σημασίας για το βρετανικό εμπόριο, αν και οι Βρετανοί αντιτάχθηκαν αρχικά στην κατασκευή της.

Σύγχρονα παράκτια οπισθογεμή πυροβόλα στην Αλεξάνδρεια μετά τον βομβαρδισμό του 1882.

Σε μια κλασική κίνηση βρετανικής πολιτικής, έγινε απόπειρα να προσεγγισθεί ο διεφθαρμένος χεδίβης (ηγεμόνας) της Αιγύπτου, Ισμαήλ πασάς. Η κίνηση πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των εθνικιστικών κύκλων της Αιγύπτου. Το 1876, με τους Γάλλους να ελέγχουν τη Διώρυγα αλλά να έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, η βρετανική κυβέρνηση απαίτησε έναν διμερή αγγλογαλλικό έλεγχο με αντάλλαγμα χρήματα. Το 1878, ο Ισμαήλ ανατράπηκε και ο γιος του, Τεβφίκ έδειξε ατολμία να κυβερνήσει. Ο συνδυασμός αυτός της ωμής ευρωπαϊκής επεμβατικότητας και της ανυπαρξίας ηγεμόνα, πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις τόσο στο λαό όσο και στον στρατό της Αιγύπτου.

Μετά τις ταραχές που ξέσπασαν εναντίον των Ευρωπαίων, βρετανικά πλοία προσέγγισαν και βομβάρδισαν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ο βρετανικός στόλος είχε σταλεί στην Αίγυπτο για επίδειξη σημαίας μαζί με γαλλική μοίρα προς υποστήριξη του χεδίβη Τεβφίκ πασά, κατά της εθνικιστικής εξέγερσης του Αχμέντ Ουραμπί, που είχε σαρώσει την χώρα. Όταν οι «Ουραμπιστές» κατέκλυσαν την πόλη χτίζοντας οδοφράγματα και εκδιώκοντας τους Ευρωπαίους, ο ναύαρχος Σέϋμουρ έστειλε τελεσίγραφο στους Αιγυπτίους να εγκαταλείψουν τα πυροβολεία ή να αντιμετωπίσουν βομβαρδισμό. Οι Αιγύπτιοι αγνόησαν το τελεσίγραφο και τα 16 βρετανικά πλοία ξεκίνησαν έναν κανονιοβολισμό που κράτησε 10 ώρες και τριάντα λεπτά. Μετά οι Βρετανοί αποβίβασαν αγήματα που κατέλαβαν τη μισοκατεστραμμένη πόλη. Η Αίγυπτος θα παρέμενε υπό βρετανικό έλεγχο μέχρι το 1956.

Most Popular