Ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου (του Α΄ Παγκοσμίου), η Γερμανία έδειχνε πως είχε πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη στρατηγική σκακιέρα, υπερισχύοντας σε κάθε μέτωπο. Με τον γαλλικό στρατό και το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα σε πλήρη υποχώρηση σε όλο το εύρος του μετώπου, ο Γάλλος στρατηγός Ζόφρ διέταξε την 5η Γαλλική Στρατιά να αντεπιτεθεί τοπικά κοντά στην πόλη του St. Quentin (Σεν Κεντέν) στη βόρεια Γαλλία, ανακόπτοντας κάπως τη γερμανική προέλαση και δίνοντας μια μάχη οπισθοφυλακών που θα επέτρεπε στον υπόλοιπο στρατό να οργανωθεί σε νέες θέσεις.
Η μάχη μεταξύ της 5ης Γαλλικής και 2ης Γερμανικής Στρατιάς κράτησε το διήμερο 29ης και 30ής Αυγούστου 1914 και χαρακτηρίστηκε από θυελλώδεις επιθέσεις με μικρά αποτελέσματα (εξαιρουμένων των πινάκων απωλειών). Μόνο στο δεξιό της παράταξης, ο διοικητής του Ι Σώματος Στρατού στρατηγός Φρανσέ Ντ’Εσπερέ (θα τον γνωρίσουμε αργότερα στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης το 1918), κατόρθωσε με τη βοήθεια των ΙΙΙ και Χ Σωμάτων να κυκλώσει την γερμανική πτέρυγα αναγκάζοντας σε συντεταγμένη υποχώρηση όλη τη γερμανική Στρατιά.
Την 30 Αυγούστου, οι Γάλλοι ανέλαβαν και πάλι επιθέσεις που αποκρούστηκαν και αντιμετώπισαν τοπικές γερμανικές αντεπιθέσεις μέχρι το απόγευμα, που η καταπονημένη 5η γαλλική Στρατιά έλαβε εντολή απεμπλοκής και υποχώρησης. Οι Γάλλοι έχασαν συνολικά 10.000 άνδρες σε νεκρούς και τραυματίες ενώ 1.700 αιχμαλωτίστηκαν μαζί με 16 πολυβόλα και 4 πυροβόλα. Οι Γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 7.000 άνδρες περίπου.
Η μάχη του Σεν Κεντέν (γνωστή και ως Πρώτη Μάχη του Guise για τους Γάλλους) ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη νίκη των Συμμάχων της Entente στο Δυτικό Μέτωπο. Αν και αποτέλεσε μια μικρή και φαινομενικά ασήμαντη αναλαμπή, έδωσε ένα βαθμό αυτοπεποίθησης και ανέδειξε κάποια ονόματα ηγετών στο συμμαχικό στρατόπεδο που θα καταξιωθούν στα επόμενα δύσκολα χρόνια.