ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/23 Ιανουαρίου 1916: οι Αγγλογάλλοι της Entente καταλαμβάνουν την Κέρκυρα

Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κέρκυρα στα μέσα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και την καταλαμβάνουν, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν ως βάση για την αναδιοργάνωση σερβικών στρατευμάτων.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο σερβικός στρατός πιεζόμενος αφόρητα από τις συνδυασμένες δυνάμεις Αυστροουγγαρίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας είχε επανειλημμένα ζητήσει ενίσχυση από τις δυνάμεις της Αντάντ, αλλά η γεωγραφική απομόνωση της Σερβίας αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Μόνον η ταχεία είσοδος της Ελλάδος στον πόλεμο υπέρ της συμμαχίας της Αντάντ (l’ Entente Cordiale: η “Εγκάρδια Συνεννόηση”) θα απέδιδε την απαραίτητη οδική σύνδεση για να ενισχυθεί ο σερβικός στρατός αλλά και να αποκτήσει η Σερβία στρατηγικό βάθος. H Ελλάδα, όμως, τηρούσε στάση αυστηρής ουδετερότητας.

1915: Σέρβοι στρατιώτες και άμαχοι υποχωρούν μέσα από το αλβανικό έδαφος προς τα νοτιοδυτικά (φωτογραφία: Imperial War Museum)

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα συνεχίζονταν, θυμίζοντας της μάλιστα και τη μυστική ελληνοσερβική συνθήκη συμμαχίας του 1913, που όριζε πως σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχόταν απρόκλητη επίθεση από τρίτη χώρα, η άλλη όφειλε να προστρέξει σε πολεμική βοήθεια με συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων. Η συνθήκη είχε σχεδιαστεί για να αναχαιτίσει την όρεξη της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας, αλλά οι συνθήκες είχαν αλλάξει.

Έτσι, με τον σερβικό στρατό σε σημείο διάλυσης να πιέζεται διαφεύγοντας μέσα από τα ορεινά περάσματα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, μεγάλες μονάδες του έφθασαν στις ακτές κι από εκεί με πλοία της Αντάντ διεκπεραιώθηκαν στην Κέρκυρα (κάπου 155 χιλιάδες).

Η Αγγλογαλλική επέμβαση αποτελούσε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, παραβιάζοντας όχι μόνον την ελληνική κυριαρχία αλλά και την ουδετερότητα της Κέρκυρας (με βάση τη συνθήκη παραχώρησης του νησιού το 1863). Λίγο μετά, στις συμμαχικές δυνάμεις στην Κέρκυρα προστέθηκαν και οι Ιταλοί, που μάλιστα επέδειξαν ηγεμονική και υπεροπτική συμπεριφορά.

Σέρβοι στρατιώτες σην Κέρκυρα.

Μετά την ανάπαυση και ανάρρωση των Σερβικών στρατευμάτων, θα συγκροτηθούν έξι Μεραρχίες (“Timok”, “Morava”, “Danub”, “Šumadija”, “Drina” & “Vardar”) και θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη, όπου θα πολεμήσουν μαζί με αγγλογαλλικά στρατεύματα στο νέο «Μακεδονικό» μέτωπο.

Most Popular