ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαρτίου 1922: USS Langley, η “αυγή” των αμερικανικών αεροπλανοφόρων

Τίθεται σε υπηρεσία το USS Langley (CV-1), το πρώτο αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού. Ήταν επίσης το πρώτο πλοίο του ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποιούσε ηλεκτρική πρόωση για την κίνησή του.

Το ανθρακοφόρο USS Jupiter (AC-3).

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1912 ως ανθρακοφόρο USS Jupiter και μετασκευάστηκε με κατάστρωμα αποπροσνηώεων και λοιπές εγκαταστάσεις. Αρχικά, οι επιτελείς του Ναυτικού είχαν προετοιμάσει ένα άλλο πλοίο για μετατροπή, αλλά η εφαρμογή της συνθήκης της Ουάσινγκτον για τον περιορισμό των διεθνών ναυτικών εξοπλισμών επέβαλε περιορισμούς στο μέγεθος και εκτόπισμα των πολεμικών.

Υπήρξε το σκάφος που το Αμερικανικό Ναυτικό πειραματίστηκε με τις ανάγκες αεροναυτικού πολέμου. Το Φθινόπωρο του 1922 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσνηώσεις και απονηώσεις από το κατάστρωμά του με αεροσκάφη Vought VE-7 και Aeromarine 39B. Το USS Langley θεωρητικά μπορούσε να μεταφέρει συνολικά 36 αεροπλάνα αλλά πέρασε το διάστημα των πρώτων 15 ετών της υπηρεσίας του, μέχρι την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως πλατφόρμα πειραματισμών χωρίς να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

Το 1937 μετατράπηκε σε σκάφος επικουρίας υδροπλάνων και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οι ανάγκες ήταν μεγάλες για πολεμικά πλοία, συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού. Έπλευσε στην Αυστραλία μεταφέροντας ενισχύσεις σε φρουρές στον δυτικό Ειρηνικό και εντάχθηκε στην κοινή ναυτική δύναμη Αμερικής-Βρετανίας-Ολλανδίας και Αυστραλίας (ABDACOM). Το 1942 θα πληγεί άσχημα από ιαπωνικά αεροπλάνα Mitsubishi G4M “Betty”, και μεγάλο μέρος του καταστρώματός του ανατινάχθηκε μέσα σε φλόγες. Ανίκανο να επιστρέψει στη βάση του, εγκαταλείφθηκε και τορπιλίστηκε από αμερικανικά σκάφη για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Το αεροπλανοφόρο USS Langley βαριά πληγωμένο υφίσταται στις 27 Φεβρουαρίου του 1942 τη χαριστική βολή από τα αμερικανικά υποβρύχια ανοιχτά της Ιάβας για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Most Popular