ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου 1928: Kellogg–Briand, η συνθήκη που θα καταργούσε τον πόλεμο

Υπογράφεται στο Παρίσι η «Γενική Συνθήκη Αποκηρύξεως του πολέμου ως Οργάνου Εθνικής Πολιτικής» γνωστότερη με το όνομα «Σύμφωνο Kellogg–Briand». Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ και έφερε της σφραγίδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Κέλλογκ και του Γάλλου ομολόγου του Αριστίντ Μπριάν.

Η Συνθήκη καθιέρωνε τον όρο «έγκλημα κατά της ειρήνης» καλώντας όλα τα έθνη να μην χρησιμοποιήσουν ξανά τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους «οποιασδήποτε φύσης και οιασδήποτε πηγής κι αν είναι αυτά». Σε αυτή προσχώρησαν συνολικά 63 χώρες πριν τον Β’ Παγκόσμιο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Αν και δεν απέτρεψε τον  πόλεμο, η Συνθήκη ενσωματώθηκε στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και αποτέλεσε το νομικό υπόβαθρο των δικών εγκληματιών πολέμου.

Γελοιογραφία του 1939, χρονιάς έκρηξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σατιρίζει τον ελάχιστο για την εποχή αντίκτυπο του συμφώνου Kellogg–Briand για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρήνη. Την εποχή εκείνη ο ισπανικός εμφύλιος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, η Γερμανία είχε επέμβει στρατιωτικά στην Αυστρία, στην Τσεχοσλοβακία και στη Ρηνανία, και η ΕΣΣΔ σε Βεσσαραβία και Φινλανδία.

Σήμερα, η συμφωνία, η αξία της οποίας αμφισβητήθηκε από τους οπαδούς του ρεαλισμού, θεωρείται ο πρώτος καρδιακός παλμός της διεθνούς κοινότητας, που συσπειρώθηκε για να υπερασπίσει την πανανθρώπινη αξίας της ειρήνης, προτείνοντας το διαλόγο ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών.

Most Popular