ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Νοεμβρίου 1935: Παρθενική πτήση του πρωτοτύπου Hawker Hurricane

Το πρωτότυπο του νέου βρετανικού “μονοπλάνου μαχητικού αναχαίτισης” (αρ. K5083) πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση. Το αεροσκάφος θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα μαχητικά δίωξης της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας και των συμμάχων, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανική Αεροπορία ήταν αρκετά συντηρητική στις επιλογές της, με την ηγεσία της να θεωρεί δεδομένη την υπεροχή των διπλάνων έναντι των μονοπλάνων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο κορμός των 13 Μοιρών Δίωξης της R.A.F. παρέτασσε μαχητικά Hawker Fury, Hawker Demon και Bristol Bulldog, όλα διπλάνα, χαμηλών επιδόσεων και με σταθερό σύστημα προσγείωσης.

Το πρωτότυπο του Hawker P.V.3 που απέτυχε να τραβήξει το ενδιαφέρον της R.A.F. Θα εξελισσόταν στο Hurricane Mk.I.

Το 1933 ο σχεδιαστής της Hawker, Sydney Camm, συζήτησε την προοπτική σχεδίασης ενός μονοπλάνου μαχητικού υψηλής ταχύτητας με αρμόδια τεχνικά γραφεία της αεροπορίας. Η πρόταση του Camm βασιζόταν στην άτρακτο του επιτυχημένου διπλάνου Hawker Fury και το επόμενο έτος η έκδοση της μνείας υπ. αρ. F.7/30 από την R.A.F. θα του δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Το σχέδιο Hawker P.V.3 αποτελούσε μια μεγέθυνση του Fury αλλά παρέμενε προσηλωμένο σε διπλή πτέρυγα και σταθερό σύστημα προσγείωσης. Αν και σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του, το P.V.3 απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αεροπορίας.

Ο Camm δεν το έβαλε κάτω. Αναθεωρώντας το σχέδιο εκ βάθρων συνδύασε μια ισχυρή πτέρυγα με τον κινητήρα ‘Merlin’ Rolls-Royce PV-12 των 1.200 ίππων και προσέθεσε ανασυρόμενους τροχούς αποδίδοντας ένα εξαιρετικά γρήγορο αεροσκάφος. Τον Σεπτέμβριο του 1934, το σχέδιό του κέρδισε κρατική χρηματοδότηση για να συνεχίσει. Ενώ τον Ιανουάριο του 1935 νέα οδηγία από το υπουργείο Αεροπορίας καλούσε τους σχεδιαστές να ενσωματώσουν όχι λιγότερα από 8 πολυβόλα στο νέο καταδιωκτικό, αριθμός που υπαγορευόταν από τις αντιλήψεις της εποχής.

Στις 6 Νοεμβρίου του 1935 το K5083 απογειώθηκε με τον αρχιδοκιμαστή υποσμηναγό George Bulman. Παρά τα προβλήματά του, κατόρθωσε να επιτύχει μερικά εντυπωσιακά ρεκόρ πτήσης και απόδοσης, καταλήγοντας σε παραγγελία για 600 καταδιωκτικά από το υπουργείο Αεροπορίας τον Ιούλιο του 1936.

Το Hawker Hurricane θα αποτελέσει μια νέα εποχή για την R.A.F. και θα σηκώσει μαζί με το Supermarine Spitfire το κύριο βάρος των αναχαιτίσεων κατά τις μάχες της Γαλλίας και της Βρετανίας. Αν και η λάμψη του θα σκιαστεί σημαντικά από το νεώτερο και ταχύτερο μαχητικό της Supermarine, το Hurricane είναι υπεύθυνο για το 60% των απωλειών της Luftwaffe κατά τη μάχη της Βρετανίας.

Θα πρωταγωνιστήσει και σε άλλες σημαντικές αεροπορικές μάχες, όπως της Σιγκαπούρης και της Μάλτας ενώ θα αποτελέσει και την αυγή της νέας Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, που θα αναγεννηθεί στη Μέση Ανατολή, με τη 335 Μοίρα να εξοπλίζεται τον Οκτώβριο του 1942 με τα Hawker Hurricane Mk.I.

Ελληνικό Hurricane στη Μέση Ανατολή (πηγή: Π.Α.)

Most Popular