ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Σεπτεμβρίου 1939: Βρετανοί εναντίον Βρετανών κάτω από τα νερά της Βόρειας Θάλασσας

Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Triton τορπιλίζει κατά λάθος το -επίσης βρετανικό- υποβρύχιο HMS Oxley ανοιχτά των Νορβηγικών ακτών.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την κήρυξη του 2ου Παγκοσμίου και τα βρετανικά υποβρύχια είχαν ήδη αναπτυχθεί σε καθορισμένους τομείς, προκειμένου να επιτηρούν τα ύδατα για γερμανικά πλοία ή υποβρύχια. Το HMS Oxley είχε παραγγελθεί το 1924 για λογαριασμό του Αυστραλιανού Ναυτικού, αλλά το 1931 για λόγους οικονομικής στενότητας, η αυστραλιανή κυβέρνηση το παραχώρησε μαζί με το HMAS Otway στο Βρετανικό Ναυτικό.

Τα HMAS OTWAY και HMAS OXLEY ενώ υπηρετούσαν ακόμα στο Αυστραλιανό Ναυτικό μεταξύ 1929-1931

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, με τη Βρετανία να κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία, όλα τα υποβρύχια του 2ου Στολίσκου Υποβρυχίων βρίσκονταν στους καθορισμένους χώρους περιπολίας τους. Στις 20:45 της 10ης Σεπτεμβρίου, τα δύο υποβρύχια περιπολούσαν σε παράλληλους τομείς, όταν το HMS Triton εντόπισε άγνωστο υποβρύχιο. Σήμανε συναγερμός και μετά από τέσσερις διαδικασίες αναγνώρισης με οπτικά σήματα και πράσινες φωτοβολίδες και καθώς το άγνωστο σκάφος δεν απάντησε στις κλήσεις του, το ‘Triton’ το τορπίλισε.

Όπως αποδείχθηκε αυτό ήταν το ‘Oxley’, που είχε βγεί εκτός πορείας. Το ‘Triton’ πλησίασε μέσα στη νύχτα το χτυπημένο σκάφος που φωτιζόταν από καιόμενο καύσιμο και λάδια, όταν ακούστηκαν φωνές στα αγγλικά να καλούν σε βοήθεια. Από το πλήρωμα των 54 ανδρών μόνο δύο διασώθηκαν από το ‘Triton’.

Ήταν η πρώτη βύθιση βρετανικού υποβρυχίου στον πόλεμο και το περιστατικό παρέμεινε μυστικό για αρκετά χρόνια. Στα κρατικά αρχεία αναφέρεται πως κατά την εξέταση που ακολούθησε, το Ναυτικό συμβούλιο απέφυγε να κατηγορήσει τον κυβερνήτη του HMS Triton “αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, τα προβλήματα πλοήγησης και το γεγονός πως ο πλοίαρχος έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που θα έκανε κάθε ικανός και προσεκτικός αξιωματικός υπό το φως των συνθηκών”.

Most Popular