ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Σεπτεμβρίου 1940: “Blitz”, σφυροκοπώντας τη Βρετανία χωρίς αποτέλεσμα

Ξεκινά το “Blitz”, ο 8μηνος βομβαρδισμός του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων από τη γερμανική αεροπορία, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου.

Το 1940 ο πόλεμος στην Ευρώπη βρισκόταν μόλις στην αρχή του. Οι γερμανικές δυνάμεις  είχαν κυριαρχήσει στη Νορβηγία, στη Δανία, στις Κάτω Χώρες και σε μια εντυπωσιακή εκστρατεία κατόρθωσαν αυτό που στον Α΄ Παγκόσμιο δεν είχαν πετύχει: την καταστροφή του γαλλικού στρατού και την πτώση της Γαλλίας. Ο επόμενος στόχος ήταν η Βρετανία. Μετά από αυτό, ο Χίτλερ μπορούσε να αφοσιωθεί στην έφοδο κατά της ΕΣΣΔ. Η εξάλειψη όμως της Βρετανίας ήταν κρίσιμη για να μην επαναληφθεί ο καταστροφικός διμέτωπος αγώνας του προηγούμενου Μεγάλου Πολέμου.

Έχοντας καταστρέψει μεγάλο μέρος του βρετανικού στρατού, που μπορεί να διέσωσε τους περισσότερους άνδρες του αλλά άφησε το σύνολο σχεδόν του υλικού του στις γαλλικές ακτές, ο στόχος της Γερμανικής πολεμικής μηχανής ήταν πλέον η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Η εκστρατεία στην Νορβηγία είχε αποδείξει πως το Ναυτικό δεν μπορούσε να επιβιώσει από τις επιθέσεις της αναγεννημένης αεροπορίας και θα κρατιόταν μακρυά από τη σύγκρουση.

Πεπεισμένος πως μια αμφίβια απόβαση θα ήταν μάταιη χωρίς την απόλυτη υπεροχή στον αέρα, ο Χίτλερ “πάγωσε” την αποβατική επιχείρηση “Θαλάσσιος Λέων” και επικεντρώθηκε σε μια αεροπορική εκστρατεία κατά των βρετανικών πόλεων και λιμένων προκειμένου να πλήξει τη Βρετανία στο διεθνές εμπόριο της (την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της) ενώ θα έκαμπτε το ηθικό του βρετανικού λαού. Απώτερος στόχος ήταν να υποχρεωθεί η Βρετανία να αποχωρήσει από τον πόλεμο, αφήνοντας τη Γερμανία απερίσπαστη στα σχέδια της για την ανατολή χωρίς μάλιστα να υποστεί η τελευταία τη φθορά μιας ακόμα εκστρατείας.

Αυτό, όμως που αποκλήθηκε πομπωδώς η “Μάχη της Βρετανίας”, δεν κατάφερε τελικά να αποδώσει όπως έγινε στην Πολωνία ή στη Γαλλία. Η Βρετανική Αεροπορία κατάφερε παρά τις απώλειες να εφαρμόσει οικονομία δυνάμεων, να οργανώσει την παραγωγή αεροσκαφών, να φέρει πρώτες ύλες και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και να διαφυλάξει τις εφεδρείες της.

Έτσι, από τις 7 Σεπτεμβρίου 1940 εως τις 11 Μαΐου του 1941 οι μεγάλες βρετανικές πόλεις θα υπέμειναν έναν εξοντωτικό βομβαρδισμό. Στις 08:00 πρωϊνή της πρώτης μέρας όλες οι βρετανικές μονάδες στρατού, αεροπορίας, ναυτικού και τοπικής άμυνας έλαβαν τον κωδικό “Cromwell” που σηματοδοτούσε την έναρξη της γερμανικής επίθεσης. Την πρώτη μέρα μόνο 337 τόνοι βομβών έπεσαν από τα γερμανικά βομβαρδιστικά, ένα νούμερο που θα ξεπεραστεί κατά πολύ στις επόμενες εβδομάδες. Οι βρετανικές απώλειες θα φτάσουν τους 42.000 νεκρούς και 185.000 τραυματίες. Οι Γερμανοί θα απωλέσουν 2.265 αεροσκάφη και 3.363 άνδρες σε πληρώματα. Παρόλα αυτά, ο στρατηγικός στόχος της Γερμανίας δεν θα επιτευχθεί.

Most Popular