ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Απογειώνεται το πειραματικό Gloster E.28/39, το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο

Το E.28/39 της Gloster Aircraft πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Είναι το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο μαχητικό και το πρώτο αεριωθούμενο των Συμμάχων.

Πειραματικά αεροσκάφη jet είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από το 1939, με το γερμανικό Heinkel He 178, ενώ το 1940 είχαμε το ιταλικό Caproni Campini N.1 και το επίσης γερμανικό Heinkel He 280, κάτι που έδειχνε στη συμμαχική ηγεσία πως η τεχνολογική έρευνα του Άξονα τους ξεπερνούσε.

Το Ε.28 σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των νέων αεριοστροβίλων Whittle, λόγος για τον οποίο αναφερόταν και ως Gloster Whittle ή Gloster Pioneer. Δύο πρωτότυπα κατασκευάστηκαν (W-404/G και W-4046/G) με άκρα μυστικότητα.

Σχεδίαση του George Carter, ήταν ένα απλό χαμηλοπτέρυγο αεροσκάφος με τρισκελές σύστημα προσγείωσης, κινητήρα στο μέσον μιας ατράκτου οβάλ διατομής με εισαγωγή αέρα στο ρύγχος. Το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε “ελαφρύ και ανταποκρίσιμο” στα στικς αλλά “κάπως ασταθές σε μεγαλύτερες ταχύτητες” από τους δοκιμαστές πιλότους, που έφτασαν σε ταχύτητα τα 466 μίλια την ώρα και 56 λεπτά πτήσης πριν τελειώσουν τα καύσιμα.

Δεν τέθηκε ποτέ σε παραγωγή αλλά οι δοκιμές του προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία για τη λειτουργία των νέας τεχνολογίας κινητήρων, που τα επόμενα χρόνια θα λάβουν σάρκα και οστά στο πρόγραμμα Meteor.

Most Popular