ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 1941: Ναυμαχία του πορθμού της Δανίας, το “Bismarck” βυθίζει το “Hood”

Η γερμανική ομάδα μάχης “Bismarck” (θωρηκτό Bismarck και καταδρομικό Prinz Eugen) συναντάται με τη βρετανική ομάδα “Hood” (βαρύ καταδρομικό HMS Hood και θωρηκτό HMS Prince of Wales), σε μια μεγάλη ναυτική μάχη στον Β’ Παγκόσμιο.

Το καταδρομικό HMS Hood φωτογραφημένο από το θωρηκτό HMS Prince of Wales κατά την τελευταία του αποστολή.

Παρά την προσπάθεια των Γερμανών να διέλθουν από τα στενά της Δανίας και από την επιτήρηση του βρετανικού στόλου απαρατήρητα, ώστε να βυθίσουν πλοία του εμπορικού ναυτικού στερώντας τη Βρετανία από τη ροή εφοδίων που της ήταν απαραίτητη, εντοπίστηκαν από δύο βρετανικά καταδρομικά (HMS Norfolk και HMS Suffolk), που σήμαναν συναγερμό καταδεικνύοντας τη θέση τους.

Το θωρηκτό Bismarck εξαπολύει πυρά κατά των βρετανικών Hood και Prince of Wales κατά τη ναυμαχία των Στενών της Δανίας.

Στις 24 Μαϊου 1941, τα δύο γερμανικά πλοία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τμήμα του βρετανικού στόλου που περιλάμβανε έξι αντιτορπιλικά, το καταδρομικό HMS Hood και το νεότευκτο θωρηκτό HMS Prince of Wales. Μετά από μόλις δέκα λεπτά ανταλλαγής κανονιοβολισμών, μια ομοβροντία του “Bismarck” χτυπά το “Hood”, που εξαφανίζεται σε ένα σύννεφο μαύρου καπνού. Η αποθήκη πυρομαχικών είχε διατρηθεί και εκραγεί εξαϋλώνοντας το καύχημα του βρετανικού στόλου. Από τους 1.418 επιβαίνοντες, μόνον τρείς σώζονται.

Η καταστροφή του “Hood” σόκαρε τόσο τον βρετανικό όσο και τον γερμανικό στολίσκο, που δεν μπορούσε να πιστέψει στην επιτυχία του. Μετά από λίγη ώρα μάχης, το “Prince of Wales” απεμπλέκεται με ζημιές. Το “Bismarck” θα συνεχίσει την αποστολή του με αέρα νίκης αλλά γρήγορα το αρχικό σοκ της απώλειας θα χαλυβδώσει το βρετανικό πείσμα που θα καταδιώξει το μoναχικό θωρηκτό με κάθε μέσο.

Most Popular