ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιουνίου 1942: Βομβαρδισμός του Fort Stevens, οι Ιάπωνες χτυπούν τις ΗΠΑ

Το ιαπωνικό υποβρύχιο Ι-25 αναδύεται έξω από τις ακτές του Όρεγκον στις εκβολές του ποταμού Κολούμπια και βομβαρδίζει με το πυροβόλο του.

Το ιαπωνικό επιτελείο δεν είχε εγκαταλείψει την επιθετική του στάση και την Άνοιξη του 1942 διέταξε σειρά από περιπολίες και επιδρομές στα παράλια των ΗΠΑ. Η στρατηγική αυτή είχε ψυχολογικό χαρακτήρα και δεν ήταν άσχετη με μια πρόσφατη αμερικανική επιτυχία: στις 18 Απριλίου 1942, δύναμη του αμερικανικού ναυτικού προσέγγισε τις ιαπωνικές ακτές και εξαπέλυσε μια μικρή ομάδα βομβαρδιστικών υπό τον πτέραρχο Τζ. Ντούλιτλ, που βομβάρδισαν τα ανυποψίαστα μητροπολιτικά νησιά.

Το ιαπωνικό υποβρύχιο Ι-26, αδερφό του Ι-25 της κλάσης-Ι του ιαπωνικού ναυτικού.

Σε αυτό το πνεύμα, τα μεγάλα ωκεανοπόρα υποβρύχια κλάσης “Ι” του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου χρησιμοποιήθηκαν για να καταφέρουν ένα αντίστοιχο πλήγμα: ξεγλιστρώντας από την ναυτική και εναέρια επιτήρηση του και εκτελώντας τορπιλισμούς πλοίων κοντά στις αμερικανικές ακτές και παράκτιους βομβαρδισμούς με το πυροβόλο καταστρώματος.

Αυτή ακριβώς ήταν η αποστολή του Ι-25 που διοικείτο από τον αντιπλοίαρχο Akiji Tagami και στις 20 Ιουνίου 1942 αναδύθηκε δυτικά του ακρωτηρίου Blanco, στην Καλιφόρνια. Αφού ακολούθησε εν καταδύσει μια σειρά αμερικανικών ρυμουλκών, αποφεύγοντας τα ναρκοπέδια, αναδύθηκε και εξαπέλυσε τορπίλες κατά του εμπορικού SS Fort Camosun, ενός ανθρακοφόρου των 7.000 τόνων. Οι τορπίλες πέτυχαν το αμερικανικό εμπορικό αλλά επιβίωσε της επίθεσης και αφού εντοπίστηκε από καναδικά πλοία, ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια.

Στις 21 Ιουνίου, το βράδυ, το Ι-25 αναδύθηκε στο δέλτα του ποταμού Columbia έχοντας στόχο το παράκτιο οχυρό του Fort Stevens, που είχε δημιουργηθεί κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ. Το φρούριο εξοπλιζόταν με παρωχημένο πυροβολικό (όλμοι των 305 mm, και ναυτικά πυροβόλα των 254 και 152 mm). O Tagami διέταξε το πλήρωμα να ανοίξει πυρ με το πυροβόλο καταστρώματος των 140 mm, αλλά η συσκότιση του οχυρού και η νύχτα  έκαναν τα πλήγματά του εξαιρετικά άστοχα.

Η φρουρά του οχυρού εντόπισε το υποβρύχιο αλλά δεν της επετράπη να ανταποδώσει πυρά για να μην αποκαλύψει τις θέσεις και το βεληνεκές των όπλων της. Αεροσκάφη του στρατού κλήθηκαν και επιτέθηκαν στο υποβρύχιο που κατόρθωσε να διαφύγει.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μηδαμινές, περιοριζόμενες στην κοπή κάποιων τηλεφωνικών καλωδίων και ενός κρατήρα σε ένα γήπεδο μπέηζμπωλ. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το Ι-25 θα επιστρέψει εξαπολύοντας ένα αεροσκάφος  Yokosuka E-14Y ‘Glen’ με διμελές πλήρωμα που μετέφερε δύο εμπρηστικές βόμβες και στόχο να κατακαύσει τον εθνικό δρυμό του Siskiyou. Το πλήρωμα έκανε την πρώτη (και μοναδική) εναέρια επίθεση στο μητροπολιτικό έδαφος των ΗΠΑ, αλλά οι μικρές πυρκαγιές που άναψε εντοπίστηκαν έγκαιρα και περιορίστηκαν από παρατηρητήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών.

- Advertisement -

Most Popular