ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουλίου 1942: Ελ Αλαμέιν, η πρώτη συμμαχική νίκη στην αφρικανική έρημο

Λήγει η Πρώτη Μάχη του Ελ Αλαμέιν στη Βόρειο Αφρική με υποχώρηση των δυνάμεων του Άξονα.

Οι διαρκείς ήττες των δυνάμεων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο μέτωπο της Αφρικής, είχαν φέρει τις αεικίνητες μονάδες του Γερμανικού Αφρικανικού Σώματος (Deutsches Afrikakorps-DAK) και των Ιταλών συμμάχων τους στις πύλες της Αλεξάνδρειας. Στο Ελ Αλαμέιν ο νέος διοικητής της 8ης βρετανικής Στρατιάς, στρατηγός Ώκινλεκ, αποφάσισε να σταθεί αμυντικά. Ενισχυμένος με αμερικανικά εφόδια και νέες μονάδες οχύρωσε Βρετανικές, Νοτιοαφρικανικές, Ινδικές και Νεοζηλανδικές δυνάμεις και αμύνθηκε επί 4 εβδομάδες.

Ο Ρόμελ όμως δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και επιτέθηκε σε καίρια σημεία αναγκάζοντας τους Βρετανούς σε υποχώρηση αφήνοντας πίσω τους τεράστιες ποσότητες εφοδίων.

Ο Ώκινλεκ κατόρθωσε όμως να εξαπολύσει γενική αντεπίθεση στις 26 Ιουλίου 1942 που αν και δεν θα του φέρει καθαρή νίκη, θα αναγκάσει τον Άξονα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για περαιτέρω προέλαση, καθώς είχαν εξαντλήσει καύσιμα και εφόδια και είχαν υποστεί σοβαρές απώλειες. Ήταν η πρώτη σημαντική επιτυχία για τους Βρετανούς που θα την προβάλουν ιδιαίτερα.

Most Popular