ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Οκτωβρίου 1942: Η Γερμανία δοκιμάζει τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο

Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου V-2 A4 από το πεδίο δοκιμών Prüfstand VII, στο ερευνητικό κέντρο του γερμανικού στρατού στο Πεενεμούντε (Peenemünde).

Γνωστός ως “σειρά Aggregate”, ο πύραυλος αυτός, θα ανέβει σε ύψος 83 χλμ. ως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που θα φτάσει στα όρια του διαστήματος. Καθώς προοριζόταν για προσβολή στόχων εδάφους, το βλήμα είχε εμβέλεια 193 χλμ. μεταφέροντας πολεμική κεφαλή βάρους ενός τόνου.

Η επιτυχημένη δοκιμή της 3ης Οκτωβρίου θα ανοίξει το δρόμο ώστε ο πύραυλος V-2 A4 να τεθεί σε παραγωγή, με τα πρώτα επιχειρησιακά έτοιμα βλήματα να παραδίδονται ενός του 1943 και την παραγωγή να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του 1944. Η μεγάλη εμβέλεια τον καθιστούσε τον πρώτο τακτικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε σε πεδίο μάχης, με πολλούς να πλήττουν συμμαχικούς στόχους στη Νότια Αγγλία και αργότερα το Βέλγιο.

Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματικοί παρακολουθούν την πυραυλική επίδειξη μαζί με τον Βέρνερ φον Μπράουν (με πολιτικά). Ο τελευταίος ενεπλάκη στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας της ναζιστικής Γερμανίας από πολύ πρώιμο στάδιο και ήταν μεταξύ των πρώτων από τους 1.600 περίπου Γερμανούς επιστήμονες που αμέσως μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να ηγηθούν της ανάπτυξης του αμερικανικού αντίστοιχου προγράμματος και τελικά της διαστημικής προσπάθειας.

Ένας τουλάχιστον V-2 A4 είχε φτάσει στα χέρια των Βρετανών αποσυναρμολογημένος το Μάιο του 1944, από επιχείρηση που περιλάμβανε πράκτορες της Βρετανίας και μέλη της Πολωνικής αντίστασης. Αυτοί κατόρθωσαν να περισυλλέξουν ένα δοκιμαστικό βλήμα σχεδόν ανέπαφο, το οποίο είχε πέσει σε λασπώδη όχθη του ποταμού Bug, πριν τα συνεργεία των SS φτάσουν στο σημείο.

Προτάσεις για έκδοση εκτοξευόμενη από υποβρύχια (από υποβρυχίως ρυμουλκούμενο κλειστό κάνιστρο) και για μια βελτιωμένη έκδοση με πτέρυγες που θα είχε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και ακτίνα δράσης (“America Rocket”) δεν προχώρησαν, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και κυρίως χρόνου. Το Δεκέμβριο του 1944 όλα αυτά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν οριστικά. Η συμμαχική προέλαση είχε σαν αποτέλεσμα ερευνητικά κέντρα και χώροι εκτόξευσης και συναρμολόγησης του γερμανικού πυραυλικού προγράμματος να πέσουν στα χέρια Αμερικανών, Σοβιετικών και Βρετανών και να αποτελέσουν τη βάση για τη δική τους πυραυλική εξέλιξη.

Most Popular