Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται ταυτόχρονα στη γαλλική Βόρειο Αφρική στοχεύοντας τις πόλεις Οράν, Καζαμπλάνκα και Αλγέρι.
Πρόκειται για την πιο σημαντική έως εκείνη τη στιγμή κοινή συμμαχική επιχείρηση, υπό την ονομασία “Torch” (Πυρσός), με στόχο τις γαλλικές κτήσεις και επαρχίες της δυτικής Βορείου Αφρικής, που ελέγχονταν από το καθεστώς του Βισύ. Η διάνοιξη ενός “δευτέρου Μετώπου” αποτελούσε διακαή πόθο της ΕΣΣΔ και πιεστική απαίτηση του Στάλιν από το 1941, ώστε να ανακουφιστεί ο Κόκκινος Στρατός και να αποπροσανατολιστεί η προσπάθεια του Άξονα. Αλλά οι απώλειες των Συμμάχων κατά τα πρώτα έτη του πολέμου και η υπεροπλία των Γερμανών έκαναν μια επιχείρηση κατά του Ευρωπαϊκού Μετώπου αυτοκτονική. Ωστόσο, η νίκη στο Ελ Αλαμέιν άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Με το Deutsches Afrikakorps του Ρόμελ σημαντικά απομειωμένο σε άνδρες, υλικό και ιδίως καύσιμα, μια ισχυρή απόβαση στα νώτα της ιταλογερμανικής παράταξης, στα ανέγγιχτα και σχεδόν εκτός πολέμου βορειοαφρικανικά παράλια έδειχνε εφικτή. Ο Τσώρτσιλ, οπαδός της “έμμεσης προσέγγισης”, δηλαδή της σταδιακής ήττας του Άξονα σε δευτερεύοντα μέτωπα που θα τον αποδυνάμωναν προετοιμάζοντας το τελειωτικό χτύπημα, υποστήριξε το σχέδιο με ενθουσιασμό κατορθώνοντας να προσηλυτίσει και τον πρόεδρο Ρούζβελτ, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών στρατηγών. Στο σκεπτικό του, εφoσόν η εισβολή στη δυτική Βόρειο Αφρική ήταν επιτυχημένη, οι δυνάμεις των Ιταλών και Γερμανών θα θέτονταν μεταξύ δύο μετώπων και μοιραία θα εκμηδενίζονταν. Στη συνέχεια, η βόρειος Αφρική θα αποτελούσε άριστο προγεφύρωμα για εισβολή στη Σικελία, που με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για την Ιταλία και μετά τη Γαλλία (στο αποκαλούμενο “μαλακό υπογάστριο”) και την ίδια τη Γερμανία.
Της επιχείρησης είχε προηγηθεί σημαντική προετοιμασία στο αμφίβιο τμήμα της. Οι επιχειρήσεις στη Μαδαγασκάρη και στη νότιο Αφρική είχαν καταδείξει την ανεπάρκεια των Συμμάχων σε εξειδικευμένα πλοία αποβάσεων. Νέα μεταγωγικά σχεδιάστηκαν με ικανότητα προσέγγισης των ακτών και άμεσης απόβασης ανδρών και υλικού, ειδικές λέμβοι και πορθμεία ετοιμάστηκαν, τακτικές ταχείας εκκένωσης και οργάνωσης επί της ακτής μελετήθηκαν και δοκιμάστηκαν. Ακόμη, δυνάμεις της γαλλικής αντίστασης εξουδετέρωσαν σε σημαντικό βαθμό το δίκτυο προειδοποίησης και αντίδρασης των δυνάμεων του Βισύ στην περιοχή, ενώ παραπλάνησαν τις αρχές για την πορεία των συμμαχικών δυνάμεων.
Κάπου 60.000 Γάλλοι στρατιώτες, χωροφύλακες και πολιτοφύλακες βρίσκονταν στην Αλγερία και στο Ομάν, η στάση των οποίων έναντι των Συμμάχων ήταν ακόμα άγνωστη. Θα πολεμούσαν ή θα παραδίδονταν; Πόση αντίσταση να ανέμεναν οι Αγγλοαμερικανοί από στρατιώτες που βρίσκονταν μακρυά από το ευρωπαϊκό μέτωπο και είχαν δει την πατρίδα τους να δέχεται εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς; Πόσο πρόσφατα και τι επίπτωση θα είχαν τα γεγονότα του Μερ ελ Κεμπίρ, όταν ο Βρετανικός στόλος κατέστρεψε τον γαλλικό στο ναύαταθμο του Οράν, μια κυνική πράξη που από τους Γάλλους θεωρείτο καθαρή προδοσία; Πράκτορες και διπλωμάτες προσέγγισαν παράγοντες της τοπικής γαλλικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις τους.
Τελικά, στις 8 Νοεμβρίου, τρεις συμμαχικές αρμάδες αποβίβασαν 75.000 άνδρες στην Αφρική (35.000 με τον στρατηγό Γ. Πάττον στην Καζαμπλάνκα, 18.500 με τον στρατηγό Λ. Φρέντενταλ στο Οράν και 20.000 με τον στρατηγό Ράιντερ στο Αλγέρι) σχεδόν χωρίς προβλήματα. Οι γαλλικές παράκτιες πυροβολαρχίες άνοιξαν πυρ αλλά σύντομα… πείστηκαν να σταματήσουν όταν τα συμμαχικά καταδρομικά και θωρηκτά ανταπάντησαν. Κάποια ενόχληση υπήρξε από ελεύθερους σκοπευτές αλλά σε γενικές γραμμές, η απόβαση συνάντησε περισσότερα προβλήματα οργάνωσης παρά εχθρικής δράσης. Πολλά από τα μαθήματα της “Torch” θα εφαρμόζονταν στην επιχείρηση “Overlord” στη Νορμανδία, δύο χρόνια μετά.
Στην επιχείρηση έγινε και η πρώτη ευρεία συμμαχική ρίψη αλεξιπτωτιστών, όταν το 2ο τάγμα αλεξιπτωτιστών του 509ου αμερικανικού Συντάγματος πέταξε απευθείας από την Βρετανία πάνω από την «ουδέτερη» Ισπανία και κατέλαβε δύο αεροδρόμια κοντά στο Οράν. Η απόβαση εξασφάλισε ένα σημαντικό χώρο στους Συμμάχους που σύντομα θα έθετε το Γερμανικό Σώμα Αφρικής (Deutsches Afrikakorps) σε μέγγενη. Έτσι η Torch εκπλήρωσε ως ένα βαθμό την υπόσχεση προς τον Στάλιν για άνοιγμα δεύτερου μετώπου, αν και ο ίδιος τη θεώρησε ως φθηνό υποκατάστατο και συνέχιζε να πιέζει για απόβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη.