ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιανουαρίου 1943: Φόνος του Ιωάννη Τσιγάντε και η διάλυση της οργάνωσης “Μίδας”

Σκοτώνεται σε έφοδο Ιταλών καραμπινιέρων στο κρησφύγετό του, στην οδό Πατησίων 86, ο θρυλικός ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης ΜΙΔΑΣ των Αθηνών.

Απότακτος αξιωματικός του κινήματος του 1935, όπως κι ο μεγαλύτερος αδερφός του Χριστόδουλος, ο Ιωάννης Τσιγάντες ίδρυσε το 1942 την οργάνωση «ΜΙΔΑΣ 614». Αυτή είχε έντονη δράση στην Αθήνα συνεργαζόμενη με το βρετανικό αρχηγείο Μέσης Ανατολής, το ΕΑΜ Αθηνών και άλλες οργανώσεις, κάτι που έκανε αισθητή την παρουσία της. Έχοντας στενή σχέση με την SOE (η βρετανική μυστική υπηρεσία ειδικού πολέμου, Special Operations Executive) ο Τσιγάντες ήταν κάτοχος μεγάλου ποσού χρυσών λιρών με τις οποίες έστησε ένα δίκτυο πληροφοριών, συνεργασιών μεταξύ αντιρρόπων συχνά ομάδων και προσωπικοτήτων, πολιτικών και αξιωματούχων της εποχής.

Τους τελευταίους μήνες η καραμπινιερία (η Διεύθυνση Ιταλικής Χωροφυλακής) είχε πληροφορηθεί από ανώνυμη πηγή τοποθεσίες και κρυσφύγετα της ΜΙΔΑΣ, αλλά ο Τσιγάντες κατόρθωνε πάντα να διαφεύγει. Το πρωϊνό εκείνο δεν ήταν τυχερός.

Οι Ιταλοί σε έλεγχο της πολυκατοικίας αντιλήφθηκαν την καύση εγγράφων στο διαμέρισμά του, αντάλλαξαν πυροβολισμούς και ο Τσιγάντες σκοτώθηκε, αφού κατάφερε να σκοτώσει και να τραυματίσει μερικούς καραμπινιέρους. Μία εβδομάδα μετά εξουδετερώθηκαν και οι ασυρματιστές της οργάνωσης υπό ύποπτες συνθήκες και η ομάδα διαλύθηκε.

Most Popular