ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου 1943: Το “Βασίλισσα Όλγα” βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό

Το ελληνικό αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” (D-15), με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει -σε συνεργασία με τα βρετανικά αντιτορπιλικά HMS Pakenham (G06) και HMS Nubian (F36)- τo εξοπλισμένo ιταλικό εμπορικό “Stromboli”, ανοιχτά των ακτών της Τύνιδας.

To “Stromboli” είχε αποπλεύσει δυο μέρες πριν από τη Λαμπεντούζα έμφορτο με βαρέλια πετρελαίου, όταν στις 02:45 της 19ης Ιανουαρίου φωτίστηκε από τους προβολείς των συμμαχικών πλοίων της K Force. Ελάχιστη ώρα αργότερα το ιταλικό πλοίο δέχτηκε τα πυρά των αντιτορπιλικών. Τα τρία πολεμικά είχαν αποπλεύσει την προηγουμένη από τη Μάλτα για να εκτελέσουν επιθετική περιπολία έξω από τις ακτές της Τυνησίας, μεταξύ του ακρωτηρίου Ras Caputia και της νήσου Kuriat.

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Nubian (F36).

Τα πιο προηγμένα βρετανικά αντιτορπιλικά εντόπισαν το μικρό ιταλικό μεταγωγικό (εκτοπίσματος 475 τόνων) με ραντάρ και προσέγγισαν για εμπλοκή. Άνοιξαν πυρ για να ακολουθήσει το “βασίλισσα Όλγα”, που κατηύθυνε τα πυρά του με προβολείς. Παρόλα αυτά, ήταν το ελληνικό πλοίο που διεκδίκησε το πρώτο πλήγμα με δύο βλήματα των 120 mm.

Το “Stromboli” προσπάθησε να ανταποδώσει αλλά με ένα πυροβόλο των 76 mm και δύο πολυβόλα των 13,2 mm έναντι 12 πυροβόλων των 120 mm το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Παρόλα αυτά, πέτυχε ένα πλήγμα επί του “Nubian” σκοτώνοντας δύο ναύτες πριν βυθιστεί. Δέκα Ιταλοί ναυαγοί διασώθηκαν από τα αντιτορπιλικά ενώ άλλοι 6 περισυνελέγησαν 8 ώρες μετά από την τορπιλάκατο “Ciclone”. Οι υπόλοιποι από τους 33 του πληρώματος δεν βρέθηκαν ποτέ.

Διάγραμμα του ιταλικού εμπορικού “Stromboli” όπου διακρίνεται το πρωραίο πυροβόλο των 76 mm (3 in).

Most Popular