ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου 1943: To Afrika Korps παραδίδεται – το τέλος του πολέμου στη Βόρειο Αφρική

Το Γερμανικό Σώμα Αφρικής (Deutsches Afrikakorps-DAK) και οι ιταλικές «συνοδές» μονάδες παραδίνονται στη Βόρεια Αφρική. Είναι το τέλος της Αφρικανικής εκστρατείας των Ναζί.

Η μάχη της Τυνησίας ήταν η τελευταία του Γερμανικού Αφρικανικού Σώματος, που, ακολουθώντας τις εντολές του Χίτλερ, δεν παραδόθηκε παρά μέχρι εξαντλήσεως των πυρομαχικών του. Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του Άξονα στην Βόρειο Αφρική είχαν αναδιοργανωθεί, δεχόμενες σταθερά αυξανόμενη πίεση από τους Βρετανούς στο Νότο και τους Αμερικανούς από τα Δυτικά.

Οι ιταλικές δυνάμεις οργανώθηκαν στην 1η Iταλική Στρατιά υπό τη διοίκηση του στρατηγού Τζιοβάνι Μέσε και οι γερμανικές στην 5η Στρατιά Πάντσερ υπό τον στρατηγό Γκούσταβ φον Φέρστ. Ο Ρόμμελ ανέλαβε την γενική διοίκηση και των δύο σχηματισμών υπό το σχήμα της Ομάδας Στρατού Αφρικής (Heeresgruppe Afrika-Gruppo d’Armate Africa) αλλά ο ίδιος ο στρατάρχης δεν ήταν στην Αφρική κατά τη φάση των τελευταίων μαχών.

Συνολικά, κατά τη μάχη της Τυνησίας σκοτώθηκαν 40.000 Γερμανοί και Ιταλοί ενώ 275.000 αιχμαλωτίστηκαν. Οι Σύμμαχοι είχαν 65.000 απώλειες (35.000 Βρετανοί, 16.000 Γάλλοι, 14.000 Αμερικανοί). Η απώλεια τόσων πολλών έμπειρων και αξιόμαχων στρατιωτών από την πλευρά των Ναζί θα μπορούσε να αποτελέσει την μεγαλύτερη ήττα τους, αν δεν είχε προηγηθεί το Στάλινγκραντ, λίγο νωρίτερα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Φεβρουαρίου 1943: Στάλινγκραντ, το οριστικό τέλος

Μεταξύ των Γερμανών, η απώλεια του πολυπροβεβλημένου και ικανού Αφρικανικού Σώματος έμεινε γνωστή ως “Tunisgrad“, σε αντιπαραβολή με την παράδοση της 6ης Στρατιάς στην Ανατολή. Μεγαλύτερη ακόμα ήταν η απώλεια της  ασπίδας προστασίας που παρείχε η ιταλο-γερμανική παρουσία στη Β. Αφρική. Με τις δυνάμεις τους εκεί να έχουν εκμηδενιστεί, οι Γερμανοί και Ιταλοί θα αισθανθούν πλέον το βάρος της Συμμαχικής πίεσης στο νότιο τομέα με τις πόλεις τους να είναι εκτεθειμένες στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις ακτές τους στη ναυτική απόβαση. Το “Δεύτερο Μέτωπο” στη  Ευρώπη ήταν πια έτοιμο να ανοίξει.

- Advertisement -

Most Popular