ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου 1943: Η καταστροφή των Βοριζίων στην Κρήτη

Το ορεινό χωριό των Βοριζίων, στην πλαγιά του Ψηλορείτη, 55 χλμ. νότια του Ηρακλείου, καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ως αντίποινα για τη βοήθεια που προσέφερε στην τοπική αντιστασιακή οργάνωση του Γιώργου Πετράκη «Πετρακογιώργη».

Οι δυνάμεις του Πετρακογιώργη ανέπτυξαν δράση στην ευρύτερη περιοχή και συνεργάστηκαν με τη βρετανική SOE (Special Operations Executive) Μέσης Ανατολής. Το Δεκαπενταύγουστο του 1943 οι περισσότεροι άνδρες είχαν πάρει άδεια να επισκεφθούν τους δικούς τους για τη γιορτή, ενώ ο Πετράκης με μια μικρή ομάδα βρισκόταν σε ένα μοναστήρι κοντά στα Βορίζια για να μεταλάβουν. Προδομένοι από άγνωστο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρή γερμανική δύναμη που κινήθηκε να τους συλλάβει, αλλά χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση των σκοπών, οι άνδρες του Πετρακογιώργη ακροβολίστηκαν και αμύνθηκαν σχεδόν όλη μέρα πριν διαφύγουν.

Σε αυτή τη «μάχη στο Τραχήλι», όπως ονομάστηκε, σκοτώθηκαν 7 άνδρες του Πετράκη και 13 Γερμανοί. Στις 27 Αυγούστου, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό των Βοριζίων, που θεωρήθηκε υπεύθυνο για συνεργασία και οι κάτοικοί του συγκεντρώθηκαν στην αυλή της εκκλησίας. Τρεις εκτελέστηκαν επί τόπου κι άλλοι 2 την επομένη ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και σμήνος Ju-87 βομβάρδισε με 21 βόμβες των 50 κιλών, το χωριό. Ό,τι έμεινε όρθιο πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς για να μην έχει καμία χρησιμότητα για τους αντάρτες. Οι κάτοικοι αφέθηκαν να καταφύγουν στα γύρω χωριά αλλά μετά τον πόλεμο έχτισαν, όχι πολύ μακρυά, τα Νέα Βορίζια.

Most Popular