ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Ιουνίου 1944: Μάχη της “Ματωμένης Κοιλάδας”, σκληρές αναμετρήσεις στη Νορμανδία

Με την επιχείρηση “Overlord”, τη συμμαχική εκστρατεία στη βόρεια Γαλλία να συνεχίζεται, οι γερμανικές δυνάμεις δίνουν μανιασμένες μάχες για να αναχαιτίσουν και να περιορίσουν την προέλαση. Μετά την κατάληψη της πόλης του Καρεντάν από την Αμερικανική 101η την προηγούμενη μέρα, τα συμμαχικά συντάγματα αλεξιπτωτιστών προωθήθηκαν στις παρυφές της πόλης για να εξασφαλίσουν τις οδεύσεις και να σταθεροποιήσουν το προγεφύρωμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Ιουνίου 1944: Μάχη του Καρεντάν, σύγκρουση Γερμανών και Αμερικανών αλεξιπτωτιστών

Λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κοντά στο πανδοχείο Manoir de Donville, συγκρούστηκαν απροσδόκητα με τα υπολείμματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν εκδιωχθεί από το Καρεντάν και ενισχυθεί σημαντικά από πυροβόλα εφόδου και γρεναδιέρους της 17ης SS Μεραρχίας Panzer. 

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και η γερμανική υπεροπλία προκάλεσε την κατάρρευση του λόχου F του 506 Συντάγματος αλεξιπτωτιστών, που συμπαρέσυρε και τον λόχο D. Ο λόχος E κατόρθωσε να συγκρατηθεί χάρη στην επέμβαση του υπολοχαγού Harry Welsh, που μαζί με τον στρατιώτη John McGrath, χειριστή bazooka, κατέστρεψαν γερμανικό πυροβόλο εφόδου ανακόπτοντας προσωρινά την εχθρική επίθεση.
Λίγο πριν οι γραμμές των Αμερικανών σπάσουν, η επέμβαση 60 αρμάτων Sherman της 2ης ΤΘΜ, ως άλλου αμερικανικού ιππικού την κατάλληλη στιγμή,  έκανε τους Γερμανούς να αναδιπλωθούν. Η μάχη παρουσιάζεται σε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Band of Brothers και έλαβε το όνομά της από αμερικανική ταινία γουέστερν.

Most Popular