ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Ιουνίου 1944: Μάχη του Villers Bocage, ένα Tiger εναντίον μιας ταξιαρχίας

Γαλλία, νορμανδικές ακτές. Ογδόη μέρα της συμμαχικής επιχείρησης “Overlord” για το άνοιγμα του νέου μετώπου στην Ευρώπη. Προσπαθώντας να προωθηθούν προς την στρατηγική πόλη της Caen, οι Βρετανοί πέφτουν σε ενέδρα του γερμανικού 101ου Τάγματος Βαρέων Αρμάτων.
Η συμπλοκή ξεκίνησε με επίθεση του υπολοχαγού (Obersturmführer) SS Μίκαελ Βίτμαν, που επιτέθηκε με το μοναδικό του άρμα Tiger κατά σταθμευμένων στοιχείων της 22ης βρετανικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην πολίχνη Villers Bocage, καταστρέφοντας σε 15 λεπτά αρκετά άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά πριν αποσυρθεί για ανεφοδιασμό. Μετά η σύγκρουση γενικεύτηκε με την επανεμφάνιση του Βίτμαν και αρκετών αρμάτων του 101ου.
Η μάχη κράτησε έξι ώρες πριν την απόσυρση των Βρετανών με μεγάλες απώλειες. Οι Γερμανοί θα ενισχυθούν από την Μεραρχία Panzer “Lehr” και θα προσβάλουν τους Βρετανούς τις επόμενες μέρες, που θα έχουν περιχαρακωθεί σε τετράγωνο. Το Villers Bocage θα καταληφθεί τελικά στις αρχές Αυγούστου μετά την ισοπέδωσή του από τη βρετανική αεροπορία.

Most Popular