Η εξόριστη, κατά της διάρκεια της Κατοχής, ελληνική κυβέρνηση, επιστρέφει και αποβιβάζεται στον Πειραιά με τον κατάπλου του θωρηκτού «Αβέρωφ». Μαζί καταφθάνει σημαντικό τμήμα του ελληνικού στόλου όπως και βρετανικά πλοία ενώ στην Αττική βρίσκονται ήδη Βρετανοί αλεξιπτωτιστές (2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών και 2η Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων) για να αποβιβαστούν σιγά σιγά και τμήματα της βρετανικής 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Οι κινήσεις εντάσσονται στην “επιχείρηση Μάννα” όπως είχε αποκληθεί, για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα που μόλις είχε απελευθερωθεί.
Tην εξόριστη κυβέρνηση, το επιτελείο και τους Βρετανούς στρατιωτικούς θα υποδεχθούν στον Πειραιά τμήματα του ΕΛΑΣ Αθηνών, ενώ μαζί τους θα έρθουν και άνδρες του Ιερού Λόχου για να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και τμήματα της ΙΙΙ ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, τα μόνα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.
Με την άφιξη του Γεωργίου Παπανδρέου θα σχηματιστεί κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και θα γίνει η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη. Την ίδια μέρα, στον περίφημο “πανηγυρικό” του, που θα εκφωνήσει ενώπιον πλήθους πολιτών και ενόπλων από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, θα ισορροπήσει το συμφιλιωτικό του λόγο μεταξύ των ήδη επικίνδυνα τεταμένων αντιλήψεων περί “λαοκρατίας” και παραδοσιακής μοναρχίας. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του ΕΛΑΣ εισέρχονταν στη Λαμία. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος σταδιακά, καθώς τα γερμανικά και βουλγαρικά τμήματα υποχωρούν, με δυνάμεις των ανταρτικών δυνάμεων και των βρετανικών τμημάτων να επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο “κυνήγι” εντυπώσεων.