Το V Αμφίβιο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών αποβιβάζεται στις ηφαιστειογενείς ακτές της Ίβο Τζίμα. Ξεκινά έτσι μια από τις τιτανομαχίες του πολέμου του Ειρηνικού που θα εμπλέξει 110.000 Αμερικανούς και 22.000 Ιάπωνες.
Το νησί της Ίβο Τζίμα διέθετε τρία αεροδρόμια και η κατοχή του θα έθετε όλο το μητροπολιτικό ιαπωνικό έδαφος εντός της ακτίνας των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών. Για αυτό και οι Ιάπωνες έδειξαν ιδιαίτερο σθένος και φανατισμό στην υπεράσπισή του, αλλά χωρίς ναυτική και εναέρια κάλυψη η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη.
Στις 19 Φεβρουαρίου 1945, οι πρώτοι από τους 70.000 πεζοναύτες των δοκιμασμένων 3ης, 4ης και 5ης Μεραρχιών Πεζοναυτών έφτασαν με τον αμερικανικό στόλο έξω από το μικροσκοπικό νησί. Έντεκα μεγάλα θωρηκτά και καταδρομικά άνοιξαν πυρ κατά του νησιού για να καλύψουν την απόβαση, ενώ η αεροπορία είχε βομβαρδίσει κάθε τετραγωνικό μέτρο του τις τρεις προηγούμενες μέρες.
Το νησί είχε μήκος μόλις 8 χιλιόμετρα και ήταν μια έκταση από ηφαιστειογενή στάχτη και πετρώματα με ελάχιστες πτυχές που προσέφεραν μικρή φυσική κάλυψη. Μόνον ο όγκος του όρους Suribachi, ό,τι απέμενε από το παλιό ανενεργό ηφαίστειο, δέσποζε στην τοποθεσία. Σε αυτό το τοπίο, ο Ιάπωνας διοικητής, στρατηγός Kuribayashi είχε οργανώσει τους προηγούμενους μήνες μια σειρά από υπόγεια πολυβολεία, πυροβολεία, θέσεις παρατήρησης, αποκοπές με πολυβόλα που ενώνονταν με διαδρόμους, κάνοντας και χρήση των υπογείων σπηλαίων του ηφαιστείου. Έτσι οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα ανακάλυπταν πολύ σύντομα πως οι Ιάπωνες θα έδιναν μια πεισματική αμυντική μάχη, οργανωμένη σε βάθος, εγκαταλείποντας τις σαρωτικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Μόλις 216 Ιάπωνες συνελήφθηκαν αιχμάλωτοι ενώ πολλοί επέλεξαν την αυτοκτονία στη μάχη που κράτησε 5 συνολικά πέντε εβδομάδες. Η Ίβο Τζίμα ήταν νίκη για τους Αμερικανούς αλλά με τεράστιες απώλειες, συνολικά 27.000, ανάμεσα τους 6.102 νεκρούς. Η σκηνή της ύψωσης της αμερικανικής σημαίας στην κορυφή του Suribachi αποθανατίστηκε σε φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ, έγινε σύμβολο του πολέμου και απεικονίστηκε στο μνημείο του Σώματος Πεζοναυτών στο Άρλινγκτον.