ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου 1945: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν την Οκινάουα

Λήγει μετά από 82 μέρες σκληρών μαχών η πολύνεκρη μάχη της νήσου Οκινάουα με την εξόντωση της φρουράς των 77.000 ιαπώνων υπερασπιστών της.
Aντικειμενικός στόχος των ΗΠΑ ήταν η μεγάλη αεροπορική βάση Kadena του νησιού, που η κατοχή του θα έδινε στις αμερικανικές δυνάμεις μια βάση για τον στρατηγικό βομβαρδισμό των μεγάλων κέντρων των ιαπωνικών μητροπολιτικών νήσων.
Προς τον σκοπό αυτό, οι Αμερικανοί  δημιούργησαν έναν νέο σχηματισμό, τη 10η Στρατιά αποτελούμενη από 4 Μεραρχίες Πεζικού (7η, 27η, 77η και 96η) και 3 Μεραρχίες Πεζοναυτών (1η 2η και 6η) και την 1η Απριλίου επέπεσαν κατά των Ιαπώνων με συνολική δύναμη άνω των 540.000 στρατιωτών, πεζοναυτών και ναυτών. Για να δουν τους 12.500 από αυτούς να σκοτώνονται στις συγκρούσεις, 7.500 να πεθαίνουν από άλλα αίτια, 55.000 να τραυματίζονται και 26.000 να τίθενται εκτός μάχης από ψυχολογική κατάρρευση.
Η Ιαπωνική φρουρά αποτελείτο από την 32η Στρατιά, που επιστράτευσε 9.000 επιπλέον άνδρες του Αυτοκρατορικού Ναυτικού και 39.000 βιαστικά στρατολογημένους ντόπιους αγρότες, που χρησιμοποιήθηκαν ως βοηθητικά στρατεύματα για την προετοιμασία των εκτεταμένων οχυρωματικών έργων αλλά και για να πυκνώσουν τις τάξεις των επιθέσεων ‘καμικάζε’. Μεταξύ τους βρίσκονταν ακόμα και παιδιά 14 ετών από τα τοπικά σχολεία.
Οι μάχες καθόλη τη διάρκεια των μηνών Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου ήταν από τις σκληρότερες που διεξήχθησαν στο μέτωπο του Ειρηνικού, με τους Ιάπωνες να εφαρμόζουν επιθέσεις ‘καμικάζε’ ως συστατικό της αμυντικής τους στρατηγικής τόσο στον αέρα, για την αναχαίτισης της αμερικανικής δύναμης εισβολής (επιχείρηση Ten Go) όσο και στην ξηρά. Η μάχη χαρακτηρίστηκε ως “μια θύελλα ατσαλιού” και στοίχισε πολύ και στους δύο αντιπάλους που πολέμησαν με φανατισμό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1945: Επιχείρηση Ten Go, “βυθίσατε το Yamato”

Τελικά, η υλική υπεροχή των αμερικανικών δυνάμεων λύγιζε τις φυσικές άμυνες των Ιαπώνων με ελάχιστους να παραδίδονται. Τραγική ήταν η μοίρα του αμάχου πληθυσμού, που μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας τους και των ισοπεδωτικών βομβαρδισμών των Αμερικανών μέτρησε απώλειες του ενός τρίτου του συνόλου.
Εκτός όμως από το νησί, που σύντομα θα γινόταν ένα καταλυτικό βάθρο επιθέσεων λυγίζοντας την καρδιά της Ιαπωνίας, μεγάλη απώλεια για τους Ιάπωνες ήταν και η θυσία του θωρηκτού ‘Yamato’, καυχήματος του αυτοκρατορικού ναυτικού και του λαού της χώρας. Μαζί με άλλα 15 πολεμικά πλοία, το γιγάντιο θωρηκτό χάθηκε αύτανδρο σε μια απελπισμένη μάχη, προανάκρουσμα της πτώσης της ιμπεριαλιστικής Ιαπωνίας.
Η μάχη έκρινε πιθανότατα τη συνέχεια του πολέμου, που αν και θα συνεχιστεί για δύο ακόμα μήνες, θα δώσει το “πάτημα” που χρειαζόταν η Αμερικανική Διοίκηση βομβαρδισμού για να χτυπήσει τις μεγάλες πόλεις και να ναρκοθετήσει τα λιμάνια και τα περάσματα (επιχειρήσεις ‘Zebra’ και ‘Starvation’), με τελική σκηνή τους ατομικούς βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
- Advertisement -

Most Popular