ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 1947: “Δόγμα Τρούμαν”, Ελλάδα και Τουρκία δέχονται αμερικανική βοήθεια

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρυ Τρούμαν, υπογράφει την νομοθετική πράξη που αργότερα θα ονομαστεί «δόγμα Τρούμαν».

Αυτή προέβλεπε την παράδοση κονδυλίων και υλικού σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο με το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα, με κανονικές μάχες να λαμβάνουν χώρα σε αστικά κέντρα και στην ορεινή επαρχία. Η Τουρκία, από την άλλη βρισκόταν σε οικονομική κρίση και πολιτικό αναβρασμό, οπότε ανακυκλωνόταν από στρατιωτική δικτατορία σε μονοκομματική δημοκρατία.

Θέση του Τρούμαν ήταν πως αμερικανικό σύμφέρον ήταν να βοηθηθούν οι δύο αυτές χώρες για να μην υποκύψουν στον κομμουνιστικό απολυταρχισμό, κόβοντας τη συνέχεια μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ωθώντας γειτονικές χώρες να περιπέσουν σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας. Η πράξη στηρίχθηκε από το Κογκρέσο, που πλέον υιοθετούσε παρεμβατικές λογικές σε διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, ο Τρούμαν μάλλον δεν χρειαζόταν να ανησυχεί. Αν και η ΕΣΣΔ δεν έκρυψε την επιθετικότητα και τον παρεμβατισμό της σε άλλες χώρες της ευρύτερης σφαίρας επιρροής της, η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν μάλλον συμβολική ή και ανύπαρκτη. Ο Στάλιν είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες του ΚΚΕ να μην προχωρήσουν στις διεκδικήσεις τους αλλά οι τελευταίοι τον αγνόησαν. Ο Στάλιν όχι μόνο τήρησε τις “συμφωνίες των ποσοστών” με τη Βρετανία στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και έπεισε και τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας να κάνει το ίδιο στο μέσο των συγκρούσεων.

Most Popular