ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιουλίου 1950: Μάχη του Οσάν, η πρώτη πικρή γεύση του πολέμου στην Κορέα

Με την αρχική επέλαση του Βορειοκορεατικού στρατού να έχει ολοκληρώσει σχεδόν την κατάληψη της Νότιας Κορέας, ένα μικρό τμήμα Αμερικανών, το απόσπασμα Σμιθ (Task Force Smith), εμπλέκεται σε μάχη με προωθημένη φάλαγγα των Βορειοκορεατών. Είναι η πρώτη πολεμική εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η πρώτη πράξη ενός «λάθος πολέμου, στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και με τον λάθος αντίπαλο».

Στις 25 Ιουνίου 1950, δέκα μεραρχίες του Βορειοκορεατικού στρατού πέρασαν αιφνιδιαστικά την μεθόριο και εισέβαλαν στη Νότια Κορέα απωθώντας τις μονάδες του στρατού της. Ως τις 28 Ιουνίου, οι 89 χιλιάδες Βορειοκορεάτες έφτασαν στην πρωτεύουσα Σεούλ και την κατέλαβαν. Ο νοτιοκορεατικός στρατός, ελλιπώς εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα υπό την πίεση του υπερδιπλάσιου εχθρού. Με την έγκριση του νεαρού ακόμα Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανοί και Βρετανοί απέσπασαν ναυτικές δυνάμεις που απέκλεισαν τα παράλια και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να επιβραδύνουν την βορειοκορεατική προέλαση, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.

Το αμερικανικό απόσπασμα Σμιθ ήταν ένα μικτό συγκρότημα πεζικού και πυροβολικού, αποτελούμενο από τους λόχους B και C του 21ου Συντάγματος Πεζικού, διμοιρία στρατηγείου, διμοιρία βαρέων όπλων και την πυροβολαρχία Α. Aποτελούσε μέρος ενός σχεδίου να δοθούν μικρές μάχες με αποσπάσματα του εχθρού, ώστε να ανακοπεί σταδιακά η πορεία του μέχρι να αναδιοργανωθεί η νοτιοκορεατική επίθεση. Επρόκειτο για μια πρώτη βιαστική αμερικανική ενίσχυση που θα έδινε την ευκαιρία να καθυστερήσει κάπως η προέλαση των Βορειοκορεατών, μέχρι τη σταδιακή άφιξη του υπολοίπου 21ου Συντάγματος και της 24ης Μεραρχίας Πεζικού από την Ιαπωνία.

Η δύναμη του αποσπάσματος Σμιθ εξοπλίστηκε με όσα βαρέα όπλα και όπλα υποστήριξης βρήκε διαθέσιμα (έξι εκτοξευτές Μ9 Bazooka του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τρία αντιαρματικά πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως Μ20 και δυο όλμους των 4,2 ιντσών καθώς και τέσσερις των 60mm). Επίσης της διατέθηκε μια πυροβολαρχία με έξι πυροβόλα Μ101 των 105mm και 1.200 εκρηκτικά βλήματα (HE-High Explosive) που λίγα μπορούσαν να κάνουν για να αναχαιτίσουν εχθρικά άρματα μάχης.

Οι εντολές του αντισυνταγματάρχη Τσάρλς Μπράντφορντ Σμιθ ήταν να φράξει τον κύριο δρόμο που οδηγούσε στην πόλη Πουσάν όσο πιο βόρεια γινόταν και να κάνει ό,τι μπορούσε έναντι των Βορειοκορεατών μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις. Στη διάθεσή του, εκτός από τα λίγα μέσα και τις ανεπαρκείς διαταγές υπήρχαν κυρίως αδοκίμαστοι νεαροί στρατιώτες που δεν είχαν δει ποτέ μάχη. Αυτό, όμως, θα άλλαζε σύντομα.

Την 1η Ιουλίου, οι άνδρες του αποσπάσματος μεταφέρθηκαν στην Κορέα με αεροσκάφη Douglas C-54 Skymaster και μέχρι τις 4 είχαν φτάσει στον προορισμό τους και οχυρώθηκαν σε δύο παρακείμενους λόφους κοντά στην πόλη Οσάν. Την επόμενη μέρα, ο εχθρός εμαφανίστηκε με τη μορφή οκτώ αρμάτων Τ-34/85 που καταδίωκε νοτιοκορεατικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στις 08:15 με τα πυροβόλα από απόσταση 2.000 μέτρων και μεά με τα αντιαρματικά.

Οι Αμερικανοί είδαν τα βλήματα των μπαζούκας των 60mm να εξοστρακίζονται στα βορειοκορεατικά Τ-34 και τα βλήματα ΗΕ των 105 να μην κάνουν τίποτα στη θωράκισή τους. Τα Τ-34 πέρασαν μέσα από το οδόφραγμα που είχαν στήσει οι Αμερικανοί και συνέχισαν την πορεία τους. Οι Αμερικανοί άνοιξαν ξανά πυρ με τα πυροβόλα με αντιαρματικής γόμωσης βλήματα, προκαλώντας ζημιές και ακινητοποιώντας δύο άρματα. Ένας από το πλήρωμα βγήκε με ένα υποπολυβόλο και σκότωσε το πλήρωμα ενός αμερικανικού στοιχείου πολυβόλου. Ήταν οι πρώτες απώλειες των ΗΠΑ στην Κορέα.

Στις 11, μια δεύτερη φάλαγγα με 25 άρματα και δύο συντάγματα πεζικού, περί τους 5.000 άνδρες εμαφανίστηκε και δέχτηκε τα πυρά των Αμερικανών από κοντινή απόσταση. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο έστω να ακινητοποιηθούν τα άρματα. Αιφνιδιασμένοι για την παρουσία των Αμερικανών, οι Βορειοκορεάτες της φάλαγγας διαλύθηκαν μετά από μερικά χτυπήματα αλλά στις 12 περίπου, μια νέα ισχυρή δύναμη άρχισε να προσεγγίζει. Κουρασμένοι, απογοητευμένοι από την κακή απόδοση των όπλων και την έλλειψη υποστήριξης, οι Αμερικανοί αναδιοργανώθηκαν για να την αντιμετωπίσουν. Αν και η επίθεση τελικά ανακόπηκε, το απόσπασμα Σμιθ, που είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, διαλύθηκε με 60 νεκρούς, 82 αιχμαλώτους και 21 τραυματίες. Ο Αμερικανικός στρατός μόλις είχε πάρει ένα οδυνηρό μάθημα.

Most Popular