ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1950: Μάχη του ποταμού Τσογκχόν, σκληρό μάθημα στα παγωμένα βουνά της Κορέας

Ο Πόλεμος της Κορέας είχε εισέλθει ήδη στον τέταρτο μήνα επιχειρήσεων. Στη διχασμένη χώρα, οι Βορειοκορεάτες είχαν εισβάλει στα νότια του 38ου Παραλλήλου, απωθώντας βίαια τόσο τις δυνάμεις των Νοτίων όσο και τις μικρές διεθνείς μονάδες που τους υποστήριζαν. Τέσσερις μήνες μετά, ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα αποβιβάζοντας μέρος του στρατού του στο λιμάνι της Ιντσόν (επιχείρηση “Chromite”) στα νώτα του εχθρού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Σεπτεμβρίου 1950: Operation Chromite, αμερικανική νίκη στην Κορέα

Έχοντας καταφέρει να αναστρέψουν πλήρως το δυσμενές κλίμα του πολέμου με την επιτυχημένη απόβαση, οι δυνάμεις του ΟΗΕ, προχώρησαν με το σύνολο σχεδόν της 8ης Αμερικανικής Στρατιάς και απώθησαν μέχρι τον Οκτώβριο τους Βόρειοκορεάτες πέρα από τον 38ο Παράλληλο. Εκεί όμως εμφανίστηκε ένας νέος κίνδυνος.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, η Κίνα είχε ετοιμάσει μια ισχυρή δύναμη “εθελοντών” (στην ουσία το πιο εμπειροπόλεμο τμήμα του στρατού της) και με την προσέγγιση των δυνάμεων του ΟΗΕ στα συνορά της, πέρασε το σύνορο του ποταμού Γιαλού και τους επιτέθηκε. Μετά από σκληρές μάχες, οι Κινέζοι υποχώρησαν όχι λόγω της υπεροχής των Συμμάχων, όπως πίστευε ο Μακάρθουρ αλλά από ελλείψεις στον ανεφοδιασμό.

Προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο Στρατηγός Μακάρθουρ ετοίμασε και εφάρμοσε από τις 5 Νοεμβρίου 1950το σχέδιο “Home till Christmas” που προέβλεπε την πλήρη απώθηση και καταστροφή των υπολειμμάτων των κορεατικών και κινεζικών δυνάμεων, τις οποίες υπολόγισε σε 30 χιλιάδες. Επιτυχία της επιχείρησης θα σήμαινε το τέλος του πολέμου πριν την έλευση του Χειμώνα.

Οι υπολογισμοί του, όμως, βασίζονταν σε λάθος πληροφορίες, μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών της Στρατιάς του αλλά και αποτέλεσμα της επιτυχημένης εκστρατείας παραπλάνησης των Κινέζων. Ο αντίπαλος του, Στρατηγός Πενγκ Ντεχουάι διέθετε όχι 30 αλλά 230 χιλιάδες άνδρες το Νοέμβριο και επιπλέον 150.000 ενισχύσεις πλησίαζαν για να ενωθούν μαζί του.

Κινεζικές δυνάμεις καταβάλλουν συμμαχικές θέσεις σε ύψωμα στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ch’ongch’on, Νοέμβριος 1950.

Ο Μακάρθουρ διέταξε να βομβαρδιστούν οι γέφυρες που ενίσχυαν τους Κινέζους, ώστε περιορίζοντας τους τελευταίους θύλακες Κορεατών και Κινέζων να επιτεθεί και να τους καταστρέψει. Οι εξελίξεις, όμως, τον πρόλαβαν. Αναμένοντας την επίθεση των στρατευμάτων του ΟΗΕ, ο Κινέζος Στρατηγός χτύπησε πρώτος εξαπολύοντας μια νυχτερινή επίθεση με τολμηρές κρούσεις και βαθιές διεισδύσεις στη δεξιά πτέρυγα της συμμαχικής 8ης Στρατιάς κατά μήκος του ποταμού Τσογκχόν (Ch’ongch’on).

Οι Κινέζοι πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό της 8ης Στρατιάς φτάνοντας γρήγορα στα νώτα της. Όλες οι μονάδες της υποχώρησαν πολεμώντας, δίνοντας έναν σκληρό στα παγωμένα βουνά της Κορέας, υπομένοντας τεράστιες απώλειες.

Αμερικανικά οβιδοβόλα Μ44 προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επέλαση των κομμουνιστικών δυνάμεων στην Κορέα.

Ευτυχώς, οι βετεράνοι στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου κατάφεραν να συγκρατήσουν την πλήρη κατάρρευση των δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Μακάρθουρ θα σημείωνε πικρά: “Αν συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό, κάποιοι από αυτούς θα είναι όντως σπίτι μέχρι τα Χριστούγεννα”. Οι απώλειες της 8ης Στρατιάς ξεπέρασαν τις 11.000 επί συνόλου 255.000 ανδρών. Στη μάχη συμμετείχε και η τουρκική Ταξιαρχία που υπέστη απώλειες 700 ανδρών (νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι).

Most Popular