ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιουνίου 1953: Το ελληνικό τάγμα «Σπάρτη» στην Κορέα, λαμβάνει εύφημο μνεία από τον Πρόεδρο Τρούμαν

Έχοντας αναλάβει υπηρεσία μόλις την ίδια μέρα, το τάγμα «Σπάρτη» του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδoς στην Κορέα, δέχεται ισχυρή επίθεση από κινεζικές και κορεατικές δυνάμεις στο ύψωμα 440 («Χάρυ»), υποστηριζόμενη από πυκνό μπαράζ πυροβολικού και όλμων.

Η μάχη του υψώματος «Χάρυ», κομβικής σημασίας στη γραμμή του μετώπου, λίγα χιλιόμετρα από την Σεούλ, μαινόταν από τις 10 Ιουνίου και το αμερικανικό 15ο ΣΠ και το Νοτιοκορεατικό 5ο ΣΠ παρουσίαζαν σημεία κατάρρευσης. Οι Έλληνες πέρασαν τη 16η και τη 17η Ιουνίου επιδιορθώνοντας χαρακώματα και θέσεις μάχης με τη βοήθεια λόχου του 10ου αμερικανικού τάγματος Μηχανικού. Οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου.

Tο πρωΐ οι Κινέζοι επιτέθηκαν από τα βορειοανατολικά και οι Βορειοκορεάτες από τα βορειοδυτικά πιέζοντας και φτάνοντας μέχρι τα χαρακώματα. Αν και αποκρούστηκαν, παρέμειναν στην περιοχή.

Στις 02:40 ο εχθρός επιτέθηκε ακόμα πιο ορμητικά. Λόγω του σκότους, οι μάχες έγιναν μέσα στα χαρακώματα και ήταν σκληρές ενώ η χρήση πυροβολικού αδύνατη. Τελικά, μέσω και μιας παραπλανητικής επίθεσης από ίλη βαρέων αρμάτων με την υποστήριξη ελληνικής διμοιρίας στα νώτα του εχθρού, οι Κινέζοι απωθήθηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια περί τις 4. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 15 νεκροί, 36 τραυματίες και ένας αγνοούμενος. Για τη δράση του στο ύψωμα «Χάρρυ» το ΕΚΣΕ έλαβε εύφημο μνεία από τον Πρόεδρο Τρούμαν.

Most Popular