ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιανουαρίου 1955: Μάχη των νήσων Γινγκζιάνγκσαν, Κινέζοι εναντίον Κινέζων

Σε μια σχετικά άγνωστη σύγκρουση του Ψυχρού πολέμου, η Κομμουνιστική Κίνα συγκρούστηκε με την Εθνικιστική (Ταϊβάν), για τον έλεγχο δυο μικρών νησιών, συνολικής έκτασης 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι νήσοι Γινγκζιάνγκσαν (Yijiangshan) βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της ηπειρωτικής Κίνας και η Ταϊβάν τις είχε στρατιωτικοποιήσει, εξαπολύοντας επιδρομές κατά της κινεζικής ακτής.

Στις 18 Ιανουαρίου 1955, ισχυρές δυνάμεις της Κίνας (περί τους 5.000 άνδρες) με την υποστήριξη ναυτικού και αεροπορίας επιτέθηκαν στις 8:00 το πρωί, με αιφνιδιαστική προσέγγιση τριών συγκροτημάτων αμφιβίας εφόδου, από 70 και πλέον αποβατικά πλοιάρια. Είχε προηγηθεί συνδυασμένος αεροπορικός βομβαρδισμός δύο σχηματισμών βομβαρδιστικών και 50 πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ηπειρωτικές ακτές. Ένας άλλος σχηματισμός βομβαρδιστικών έπλητε γειτονικό νησί για να συγχίσει το επιτελείο της Ταϊβάν για τον ακριβή στόχο.

Η αεροπορία και το ναυτικό της Ταϊβάν δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν λόγω της απαγόρευσης που εφάρμοζαν οι κινεζικές δυνάμεις. Μόνοι, οι υπερασπιστές των νησιών, προσπάθησαν να αμυνθούν από προετοιμασμένες θέσεις και πολυβολεία. Οι περισσότερες απώλειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) προκλήθηκαν στη φάση της προσέγγισης στις ακτές.

Μόλις βρέθηκαν στην ακτή, οι άνδρες του ΛΑΣ κάλεσαν πυρά υποστήριξης από τον αέρα, την γειτονική ξηρά και τα δεκάδες πλοία συνοδείας αλλά και τα αποβατικά που είχαν εξοπλιστεί με εκτοξευτές ρουκετών. Πλησιάζοντας τις θέσεις των αμυνομένων κατέστρεψαν πολλά από τα ερείσματά τους με Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομίσεως και φλογοβόλα. Μέχρι τις 6 το απόγευμα όλα είχαν τελειώσει καθώς 519 άνδρες της Ταιβάν είχαν σκοτωθεί και άλλοι 567 είχαν αιχμαλωτιστεί έναντι 393 νεκρών των επιτιθεμένων.

Το ίδιο έτος, η Ταϊβάν θα εγκαταλείψει άλλο ένα νησί με παρόμοια γεωγραφική θέση, τη νήσο Τάτσεν -200 μίλια μακριά- με την βοήθεια του Αμερικανικού Ναυτικού.

Most Popular