ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Σεπτεμβρίου 1958: To επεισόδιο της Αρμενίας, Σοβιετικά MiG εναντίον C-130

Καταρρίπτεται πάνω από την σοβιετική Αρμενία αεροσκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης C-130A-II-LM της Αμερικανικής Αεροπορίας, σκοτώνοντας το εξαμελές πλήρωμα και τους 11 επιβαίνοντες. Ανάμεσα τους και ένας Ελληνοαμερικανός, ο George Petrochilos.

Το αεροσκάφος με αριθμό 60528 ανήκε στην 7406η Μοίρα Υποστήριξης και είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, για πτήση SIGINT επ’ωφελεία της κρυπτογραφικής υπηρεσίας ασφαλείας της USAF (USAFSS), αλλά παρεξέκλινε και βρέθηκε μέσα στο σοβιετικό εναέριο χώρο.

Συντρίμια του αμερικανικού C-130 στο αρμενικό έδαφος (φωτογραφία: σοβιετικά αρχεία αεράμυνας)

To C-130A sτο οποίο επέβαινε πλήρωμα έξι ανδρών και ενδεκαμελής ομάδα ειδικών, θα πετούσε παράλληλα με τα σοβιετικά σύνορα και σίγουρα όχι εγγύτερα των 160 χλμ. από αυτά. Έκανε επαφή με τον ραδιοφάρο της Τραπεζούντας και αναμετέδωσε ένα δελτίο καιρού λίγο αργότερα. Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία με τις αμερικανικές υπηρεσίες. Λίγο αργότερα αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε πάνω από σοβιετικό έδαφος από 4 MiG-17, 55 χλμ. Βορειοδυτικά της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν.

Λήψη από την κάμερα του πυροβόλου του υποσμηναγού Kucheryaev κατά την φάση επίθεσης κατά του αμερικανικού C-130 (φωτογραφία: Σοβιετικά αρχεία αεράμυνας)

Φαίνεται πως το 60528 δεν απάντησε στις κλήσεις τόσο της αμερικανικής βάσης όσο και στα σήματα της σοβιετικής αεράμυνας. Μέχρι και σήμερα η Αμερικανική Αεροπορία θεωρεί πιθανό το πλήρωμα να μπέρδεψε τους ραδιοφάρους της Τραπεζούντας με του Ερεβάν, που εξέπεμπαν σε παρόμοιες συχνότητες.

Δεν πρόκειται βέβαια για μοναδική περίπτωση αεροσκάφους που καταρριπτόταν επί Ψυχρού Πολέμου σε μια αθέατη στο κοινό σύγκρουση. Η αμερικανική πλευρά τόλμησε να ρωτήσει τη σοβιετική μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου, για να λάβει την απάντηση πως βρέθηκαν συντρίμια ενός αεροσκάφους στην Αρμενία. Οι σωροί του εξαμελούς πληρώματος επεστράφησαν στην Αμερικανική πλευρά. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα σώματα των άλλων 11 για τα οποία η σοβιετική πλευρά επέμενε να δηλώνει άγνοια. Το 1991 επί Γιέλτσιν δημοσιεύθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ενώ το 1993 μια αμερικανική επιτροπή επισκέφθηκε το σημείο και ανέσυρε ανθρώπινα υπολείμματα, κάποια από τα οποία ταυτοποιήθηκαν.

Most Popular