ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιουλίου 1961: Η κρίση της Μπιζέρτας, ένα αιματηρό επεισόδιο της γαλλικής αποικιοκρατίας

Η πόλη Μπιζέρτα στην Τυνησία παρέμεινε μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1956, υπό γαλλικό έλεγχο: λόγω της στρατηγικής σημασίας του ναυστάθμου της στο συνεχιζόμενο πόλεμο στη γειτονική γαλλοκρατούμενη Αλγερία. Οι Γάλλοι είχαν υποσχεθεί να παραχωρήσουν τον έλεγχο της πόλης όχι όμως και της βάσης που διατηρούσαν, σχεδιάζοντας μάλιστα και επέκταση του αεροδρομίου της.

Στις 19 Ιουλίου 1961, τυνησιακά στρατεύματα κύκλωσαν τη βάση ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της. Οι Γάλλοι έστειλαν ένα ελικόπτερο αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, το οποίο όμως δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά. Στη συνέχεια, οι Τυνήσιοι εγκατέστησαν σημεία ελέγχου και οδοφράγματα.

Οι Γάλλοι απάντησαν με την αποστολή ενός τάγματος 800 αλεξιπτωτιστών στη βάση, που αμέσως δέχθηκαν πυρά πολυβόλων. Πριν βραδιάσει, γαλλικά αεροπλάνα και πυροβολικό  χτύπησαν τις τυνησιακές θέσεις. Την επομένη, Γαλλικά τεθωρακισμένα επετέθηκαν μαζί με αλεξιπτωτιστές, διαλύοντας σε οδομαχίες τους Τυνησίους στρατιώτες, τους πολιτοφύλακες και τις διάφορες βιαστικά οργανωμένες ομάδες ενόπλων, ενώ Γάλλοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν και γρήγορα έλεγξαν το λιμάνι.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου όλα είχαν τελειώσει με τους Γάλλους να έχουν επικρατήσει πλήρως. Οι Τυνήσιοι είχαν 630 νεκρούς και 1.555 τραυματίες, πολλούς μεταξύ πολιτών. Οι Γάλλοι είχαν 24 νεκρούς και 100 τραυματίες. Τελικά, με τη λήξη του πολέμου στην Αλγερία, η Μπιζέρτα εγκαταλείφθηκε από τους Γάλλους τον Οκτώβριο του 1963.

Most Popular