ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου 1962: Έκρηξη στο Πολιάρνι, 2 σοβιετικά υποβρύχια καταστρέφονται

Το σοβιετικό υποβρύχιο Β-37 (Project 641, κλάση Foxtrot) καταστρέφεται ολοσχερώς μετά από έκρηξη στο διαμέρισμα τορπιλών του. Αυτή συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης εν όρμω στη βάση Πολιάρνι της Βόρειας Θάλασσας.

Οι σοβιετικές τορπίλες έφεραν υγρό υδρογόνο ως καύσιμο, που φαίνεται ότι ανεφλέγη. Έντεκα ήταν φορτωμένες εκείνη τη στιγμή στο Β-37, σύμφωνα με τις αναφορές, που μετά την έκρηξη της πρώτης εξερράγησαν όλες, προκαλώντας τρομακτικές ζημιές. Συνολικά, 122 άτομα σκοτώθηκαν, 59 του πληρώματος του Β-37, 19 του υποβρυχίου S-350, που βρισκόταν δεμένο ακριβώς δίπλα του και που επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές και 44 άλλοι που βρίσκονταν κοντά.

Τα δύο ημιβυθισμένα πλοία ρυμουλκήθηκαν σε δεξαμενές για έρευνα και απόδοση ευθυνών. Η έκταση της καταστροφής ήταν τέτοια που δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί πέραν αμφιβολίας ποιά ήταν η ακριβής αιτία του ατυχήματος. Από το B-37 επέζησε μόνο ο κυβερνήτης του, υποπλοίαρχος Begeba, που τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν στον λιμενοβραχίονα και εκτινάχθηκε από το ωστικό κύμα στο νερό.

Επικρατέστερα σενάρια για την καταστροφή είναι είτε η κακή διαχείριση της τορπίλης κατά την εκπαίδευση φόρτωσης, που οδήγησε σε θραύση του στεγανού του κελύφους με διαρροή υδρογόνου ή η χρήση οξυγονοκόλλησης κατά τη φάση πρόχειρης και παράτυπης επισκευής, που προκάλεσε ανάφλεξη και έκρηξη του γεμίσματος. Επισήμως, το Σοβιετικό Ναυτικό καταχώρησε το ατύχημα ως “αγνώστου αιτίας”.

Most Popular